Ilyenek lettek a balatoni olaszrizlingek

A 2015-ös évjárattal debütált brand a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közösségi terméke. Az egységes dizájnnal megjelenő palackokba idén a tavalyinál több, 28 borász tölthette le Olaszrizlingjét, akik megfeleltek az előírt feltételeknek és akiknek bora kiállta a vakkóstoló próbáját.


A budapesti sajtótájékoztatót idén is a főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra nyitotta meg, aki beszédében Budapest és a Balaton együttműködésének fontosságáról beszélt. A balatoni régió szervezetei a fővároshoz fordultak annak érdekében, hogy a Balaton név használatának tervezett szabályozásához megismerhessék a Budapest név használatával kapcsolatos tapasztalatokat. Kardos Gábor, a Balatoni KÖR szóvivője kiemelte a névhasználat szabályozásának fontosságát, olyan jó példák felmutatása mellett, amilyen a BalatonBor régiós márka lehet ezen a téren. A Rizling Generáció képviseletében Dobosi Győző szólalt fel, aki arról beszélt, hogy az európai versenyképességet többek között fajtaszűkítéssel és a területek klasszifikációjával, közös stílus megteremtésével lehetne elérni. Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnöke a kiváló 2017-es évjáratról beszélt, illetve kiemelte, hogy évről évre nő a BalatonBorra mintát leadó és ezáltal BalatonBor palackozó borászatok száma. Az idei évben Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus segítségével történt meg a borok minősítése, így ő az origó-rendszer fontosságát hangsúlyozta a fogyasztók által is jól azonosítható, adott régióra jellemző stílus kialakításában.


A sajtótájékoztatón először láthatta a nagyközönség a Balatoni KÖR új Kóstold Körbe a Balatont kiadványát, egy olyan térképet, amelyen a minőségi balatoni vendéglátás mellett leginkább elkötelezett vendéglátósokat tömörítő szervezet tagjai szerepelnek rövid leírással és nyitvatartással. A térképen külön jelzik, hogy kutyabarát-e az adott hely.


Gasztronómiai újdonsággal is készültek az évjárat premierre: a balatonfüredi Bergmann cukrászda jóvoltából lehetőség nyílt első ízben BalatonBor fagyit is kóstolni, amely ízvilágában egy könnyű fröccsöt idéz és az idei nyár balatoni fagyislágere lehet.


A BalatonBor sajtótájékoztatón Ipacs Szabó István mutatta be a BalatonBorhoz hasonlóan közösségi marketinggel szerveződő villányi bormárkát, amely a RedY elnevezést kapta. Egy éves munkát követően jelenleg 11 pincészet palackozta le a saját, javarészt Portugieser alapú házasítását, amely az idei Gourmet fesztiválon debütál majd.


Mivel EgerBor néven is hasonló közösségi bormárkát terveznek Egerben, a balatoniak kezdeményezésére e három borvidék képviselői május 18-án egyeztetni fognak arról, hogy mennyiben lehetséges valamilyen közös platform kialakítása, illetve akár egy országos szinten is működőképes modell megfogalmazása a régióborok kategóriájában, melyek egyértelműen a hazai borpiac legígéretesebb új trendjévé váltak. Közös bemutatókat is terveznek, illetve az is nyilvánvaló, hogy a hazai borpiacon az új közösségi márkákban van a legkomolyabb export potenciál is, ami miatt szintén fontos a borvidéki stratégiák összehangolása, illetve valamilyen egységes koncepció kialakítása.


A BalatonBor nemcsak a trendiség új szimbóluma a hazai borpiacon, hanem létrehozásával a két egyesület a Balaton körül gazdálkodók piaci helyzetének javítását is fontos célnak tekintette. Az összefogást szimbolizáló termék hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítását szolgálja, végső soron pedig a balatoni szőlők megújítását, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítését, a tó körüli termőterületek megnövelését.BalatonBor 2017-et jegyző borászok listája:


Barna Pince


Bezerics Borház


Bujdosó Pincészet


Cseh Családi Pincészet


Dobosi Pincészet


Effendy-vin


Garamvári Szőlőbirtok


Gergely Borház


Gyukli Pince


Hujber Pince


Imre Borpince


Istvándy Jenő Pincészete


Kern- Bor és Peszgőház


Kislaki Bormanufaktúra


Kiss Pince


Koronczai Pince


Laposa Birtok


Lídia Borház


Martinus


Mörk Pincészet


Rádpuszta Szőlőbirtok


Sabar Borház


Söptei Pincészet


Szabó és Fia Borpince


Tagyon Birtok


VáliBor


Vészprémi Pince


Vesztergom Pince

Kommentek