HÚ!SVÉT+SWEET, avagy húsvéti kulináris kalandozás Palkonyán


Immár hagyományosan a Hú!SVÉT+SWEET nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) 2017-es éve az ünnepet követő hétvégén (április 22-23). Az esemény házigazdája, a Villányi borvidék közkedvelt gasztronómiai színfoltja, a lakásétteremként és gasztroműhelyként működő PalKonyha.


A minifesztivál idén is tematikus lesz, de ezúttal nem alapanyagok köré épül a koncepció. A szombat a vidéki éttermek napja, mely 9.30-kor egy falusi SVÉT-asztalos közösségi reggelivel indul. Ennek célja a helyi, házi készítésű különlegességek népszerűsítése, továbbá, hogy rámutasson a reggeli étkezés fontosságára.


Déltől indul a Gasztropódium, izgalmas szellemi táplálékkal, azaz beszélgetésekkel gasztro, illetve boros témákban. 12.00-kor nyitnak a hagyományosan felújított paraszt porták, ahol a SVÉT-tagok és meghívott vendégéttermek a saját környékükre jellemző húsvéti és vidéki ízekkel készülnek egészen az esti órákig, idén tehát már a vacsora is megoldható lesz helyben. A nap zárásaként megnyitjuk a Babka pop-up bárt, ahol helyi borokkal, színes koktélokkal, DJ-vel és fényfestéssel készülünk.


Vasárnap is lesz reggeli, de immár párbajjal megspékelve, ahol neves női gasztrobloggerek zsűrizésével a Babka Budapest és a PalKonyha mérkőzik meg, hogy kiderüljön vajon vidéken, vagy a fővárosban jobb-e a reggeli (regisztráció szükséges: svet.hu).


Déltől a vidéki cukrászműhelyeké a főszerep, de aggodalomra semmi ok, mert a falubéli porták felkeresésével a bevitt kalóriák legyalogolhatók, ezzel együtt a tündéri baranyai mintafalu, Palkonya is megismerhető.


A hétvégén a gyerekek sem unatkoznak majd. Lesz nyitott gazdaság és gyerekparkoló, ahol nyuszi, boci, bari, pipi és a többiek tartanak fogadó órát. A helyszínnel szemben autentikus fa játszótér, illetve kézműves foglalkozások várják a családokat.A szombati nap helyszínei és éttermei:


Mokos Pincészet – Jankovich Kúria (Rácalmás)


Német és Németh Pincészet – Kistücsök Étterem (Balatonszemes)


Blázsovics Pince – Spaletta (Kecskemét)


Haraszti Családi Pincészet – Chianti Étterem (Veszprém), Baricska Csárda (Balatonfüred)


Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház – VIATOR Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma)


Cifra Udvar – Bonne Chance (Bázakerettye)


Parázs Vendégház – Pannónia Gasztrohajó (Duna)Walter Vendéglő (Perbál)


Faluház – Bistro Sparhelt (Balatonfüred)


Közösségi Herbárium  Paletta (Keszthely)


Nóra Porta – Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány)


PalKonyha – SVÉT GASZTRO PÓDIUM – Dűlő Étterem (Miskolc), Babka (Budapest), Anyukám mondta (Encs) és exkluzív meglepetés vendégek


Suta Pince – Malackrumpli Real Farm Food (Balatonfüred)


Nagypál Nyitott Gazdaság – helló nyuszi, bari, pipi, boci, gyermek programok


A SWEET vasárnapi cukrászműhelyei és helyszínei:


Haraszti Családi Pincészet – Jókai Cukrászda (Pécs) 


Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház Pausa Apátsági Kávéház (Pannonhalma)


Faluház – Pataki Cukrászda (Érd)


Nóra Porta Villa Gréta (Siófok)


PalKonyha Yokka desszertműhely (Pécs)Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron) valamint további meglepetés vendégekHÚ!SVÉT+7 KISOKOS:


Dátum: 2017. Április 22-23. (húsvét utáni hétvége)


Helyszín: Palkonya, Baranya megye, Villányi borvidék


Házigazda: Palkonyha falusi lakásétterem és a Cuki Sütiműhely


Fizetőeszköz: paypass-os bankkártyával, vagy a helyszínen megvásárolható fesztiválkártyákkal.


Szállás: Palkonyán és a Villányi borvidéken


Mindig friss hírek: svetA Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról


Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a műértő közönséget és az akkor még csak 8 innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 16 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi több rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.


Fotók: Szinbád

Kommentek