Hungarikum ünnep: jön a 4. Kürtőskalács Fesztivál

Október második hétvégéjén immár hagyományként, 4. alkalommal rendezik meg az ínycsiklandozó Kürtőskalács Fesztivált a Vajdahunyadváránál, melyen hagyományos és különleges ízesítésű és formájú erdélyi-magyar finomsággal és színes koncertekkel várják az érdeklődőket. Az idei Fesztiválon elkészül az ország kürtőskalács tortája is.

 

 „Tavaly decemberben a kürtőskalácsot hungarikummá avatták, ami rendkívül fontos esemény mind a Hungarikum Bizottság, mind a népszerű erdélyi sütemény életében. A Magyar Országgyűlés 2012 óta szabályozza, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamit hungarikummá nyilvánítsanak. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek megőrzését, feltárását és továbbadását tűzte ki célul. A kürtőskalács kiemelkedő, magyar nemzethez köthető érték, melyet érdemes minél több emberrel megismertetni mind hazánkban, mind pedig nemzetközi szinten. Az egyszerre székely, erdélyi és magyar, különleges formájú finomság így méltán érdemelte ki a legmagasabb rangot. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság is támogatja a rendezvényt” – beszélt a hungarikummá nyilvánítás feltételeiről Szakáli István Lóránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. 

Ezért is lett a 4. Kürtőskalács Fesztivál mottója: „Kürtöld világgá! Kürtőskalács – csodakalács”.

„Szeretnénk, ha mindenkihez eljutna ország- és világszerte, hogy a kürtőskalács igazi hungarikum, egy mennyei édesség, ami köré érdemes egy fesztivált szervezni. Ez egy olyan finomság, - ahogy a mottó is mondja, csodakalács - amit hazánk minden részén ismernek és szeretnek, sőt külföldön is egyre többen tudják, mi az a kürtőskalács. Idén még több kürtőskalács-készítő standdal készülünk. A hagyományos ízesítésű és méretű, faszénparázson sült kürtőskalácsok mellett, lesz glutén és laktózmentes, cukormentes, lesznek különleges ízek, csak a legnépszerűbbeket említve: málnás, citrusos, csokicseppes, de a kürtőskalácsból készült ínyencségek sorát is bővítjük: Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes , Kürtős Fondue, és Kürtős Fagyi mellett az idei újdonság a Kürtős Mézes. A Fesztivál legnagyobb szenzációjának tartott jótékonysági Nagy Közös Sütésen szeretnénk megrajzolni Magyarország kürtőskalács térképét, valamint Lázár Chef-fel elkészítjük az ország kürtőskalács tortáját, amely várhatóan 100 kürtőskalácsból készül majd és legalább egy méter magas lesz. Természetesen minden nap változatos koncertek szórakoztatják majd a kilátogatókat, pénteken többek között a Margaret Island zenekar, szombaton Tóth Andi és Tóth Vera, vasárnap pedig a világzenei napon Palya Bea és zenekara lép színpadra” – mesél a Fesztiválról András Tünde, rendezvényigazgató.

„Az esemény központi eleme ugyan a kürtőskalács, de a sós finomságok kedvelői is megtalálják majd a Fesztiválon a kedvenceiket, ugyanis megnyílik a Faszénen Sült Ételek Udvara, ahol a grillezés kultúráját szeretnénk egy kicsit közelebb vinni a látogatókhoz, melyhez elengedhetetlen a jó minőségű faszén használata. Ezért Serényi Zsoltot, a Tetovált Séfet kértük fel, hogy naponta többször különleges grillbemutatókat tartson a grill ételek szerelmeseinek. Ezen túl lesz Csináld magad! sátor, ahol el lehet sajátítani a kürtőskalács készítés tudományát, míg a legkisebbek a Gyerekligetben kapcsolódhatnak ki. A tavalyi évekhez hasonlóan most is egy családbarát, ízletes, hangulatos Fesztivállal készülünk” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

A 4. Kürtőskalács Fesztivál házigazdája Kovács Lázár – Lázár Chef, míg fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottsága elnöke. 

4. Kürtőskalács Fesztivál

2016. október 7-9.

Városliget – Vajdahunyad Vára

Kommentek