Hal és bab – Itt vannak 2017 “Balaton Alapanyagai”

A tavalyi kampány nagy sikere után a Balatoni Gasztrotérkép szakmai csapata újra megválasztotta az idei év alapanyagait: mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki babot érdemes lesz megjegyezni: ezek azok az alapanyagok, amelyek decembertől még nagyobb figyelmet kaphatnak majd a balatoni régió legjobb éttermeiben.


A Balatoni Gasztrotérkép kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze meghatározó balatoni szakemberek abból a célból, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, melyek a leginkább figyelemre méltóak a régió gasztronómiájában, szem előtt tartva a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és a vendégek visszajelzéseit. Tavaly a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki “győztesen”, idén pedig a keszthelyi tokhalat és a töreki zalán babot lesz érdemes megjegyezni.


A “Balaton Alapanyaga” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátóegységekre, a régió termelőire, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is.


Kampányunknak nagyon fontos üzenete van, hiszen a jó alapanyag a gasztronómia kiindulópontja. Úgy látjuk, szépen növekszik megbízható gazdaságok száma, de a régió gasztronómiai fejlődésével egy időben évről-évre több termelőre van szükség. Ez csakis a vendéglátók és a gazdaságok szoros együttműködésével valósulhat meg: a stabil megrendelések profi termelői hátteret eredményeznek hosszú távon, és fordítva. Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik - mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.


Hozzátették: „Ez egy olyan fórum, ahol az év alapanyagának kiválasztása mellett nagyon fontos eszmecsere zajlik. Séfek, tulajdonosok és étteremvezetők osztják meg egymással tapasztalataikat és kapcsolataikat, hogy kivel érdemes együtt dolgozni, melyik termelő volt az elmúlt év felfedezése, kikre lesz majd érdemes odafigyelni. A “Balaton Alapanyaga” díj nem csak a két választott termelőről/alapanyagról szól, hanem megmutatja azt is, hogy az összefogáson alapuló szemlélet a régió fejlődésének az egyik kulcsa.”


A kiválasztást végző csapat tagjai idén: Bezerics Dániel (Paletta), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Endrédi Zoltán és Varga Roland (Márga Bisztró Csopak), Martonosi Zsolt (GUSTO13 Bistro&Delicate, Baricska Csárda), Laposa Bence (Laposa Birtok), Zakar Kata (Kővirág – Étel, Ital-Ágy), Czövek Róbert (Mala Garden Hotel), Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója) valamint a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.A kiválasztási folyamat első lépéseként a szervezők a Balatoni Gasztrotérkép minden résztvevőjét megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat. A döntés során a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek.


A szakmai csapat tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat (Halház Kft.) mely évek óta megbízható partnere több kiemelkedő balatoni étteremnek. "A tokhal a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga, hússzerkezete miatt könnyen lehet vele dolgozni. Száraz fehér borok, rosék és balatoni vörösborok mellé is kiváló, ráadásul sokszínűen felhasználható" - mondta Jakabffy László a Balatoni Gasztrotérkép szakmai tanácsadója.


A töreki zalán babot (termelő: Fodor Lajos) a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, megbízható termelőt, és egy zöldség alapanyagot, amivel rengeteg izgalmas ételt lehet majd megmutatni. Amikor „csicsókás” Fodor Lajos termelő neve szóba került, mindenki felkapta a fejét: Zakar Kata, a Kővirág tulajdonosa szerint is egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre, és egy magas minőségű régiós alapanyagra jó lenne építeni. "Próbáljuk ki a babot, legyen ez egy sikertörténet" - mondta Bezerics Dániel, a Paletta tulajdonosa.


A bab kiválasztása üzenet is egyben: a vendéglátósoknak és termelőknek együtt kell dolgozniuk azért, hogy évek múlva egy éttermeket stabilan ellátó kistermelői háló épüljön fel a Balatonon. "A Balatoni Gasztrotérkép gasztroműhelye és az alapanyagválasztás épp azért fontos, mert kiemelve egy termelőt, előremozdítja az egész szektort, felpezsdíti a régió termelését. Egymást ösztönözzük, felfedezünk új alapanyagokat, ajánlunk, hosszú távon gondolkozunk" – hangsúlyozta Jakabffy László.


Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a nemesvámosi tökmagolaj, a vadhús vagy a balatoni rózsaburgonya.


A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben a Balatoni Gasztrotérkép éttermei: az év utolsó hónapjában ezen alapanyagokból készülnek a táblás ajánlatok több, mint 25 Balatoni Gasztrotérképes étteremben.A „Balaton Alapanyaga 2017” kampányban résztvevő éttermek listája:


Alsóörs Marina Hotel és Étterem
Bistro Sparhelt
Bock Bisztró Balaton
Chateau Visz Kastélyszálló
Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem
Gianpiero's Étterem
GUSTO13 bistro&delicate
Káli Art Inn
Kistücsök Étterem
Kővirág Étel-Ital-Ágy
Kreinbacher Birtok
Laposa Borterasz
Mala Garden Design Hotel&Restaurant
Márga Bisztró Csopak
Morzsa Bisztró
Neked Főztem
Nem Kacsa
Pántlika Pincészet
Pláne Badacsony Borterasz
Sáfránkert Vendéglő
Terazza Bistro&Bar
Tilia a Badacsonyi Borvendéglő
Vígmolnár Csárda
Villa Kabala
Villa Vitae

A folyamatosan frissülő információkat a Balatoni Gasztrotérkép Facebook és Instagram oldalán lehet majd követni.


www.facebook.com/balatonigasztroterkep


www.instagram.com/balatonigasztroterkep


@balatonigasztroterkep


A Balatoni Gasztrotérképről


A Balatoni Gasztrotérkép segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek. A készítők, Szauer Judit (alapító) és Budavári Dóra (társalapító) azt a célt tűzték ki, hogy minél több emberrel megismertessék a magas minőséget képviselő gasztronómiai szereplőket, megbízható forrásként segítsenek tájékozódni minden balatoni régióba látogató vendégnek. Olyan vendéglátóipari egységeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat, gasztro-helyszíneket és egyedi szálláshelyeket mutatnak be, melyek elkötelezettek a folyamatos, (nem csak szezonális), és magas minőségű vendéglátás iránt.   A 2015-ben baráti összefogásként, mindössze néhány északi parti résztvevővel és tízezres példányszámmal indult kiadvány mára meghatározó gasztronómiai iránytűvé nőtte ki magát, 2017-ben MOL Nagyon Balaton projekttel együttműködve 250 ezres példányszámmal és több, mint 60 balatoni vendéglátóhely részvételével jelent meg az egész Balatont átfogó kiadvány.


Weboldal:www.gasztroterkepek.hu


Facebook: www.facebook.com/balatonigasztroterkep


Instagram: @balatonigasztroterkep


Használd a #balatonigasztrotérkép hashtaget!

Kommentek