Egy olasz étterem, ahol glutén nélkül is isteni a pizza: Na'Pasta

Soha az életben nem unom meg az olasz fogásokat, és bármikor, bármeddig elzarándokolok, ha jó étterem hírét hallom. Ha ti sem vagytok a gumis pizza vagy a ketchupos tészta hívei, de Firenzének azért nem ugranátok neki így hirtelen, ajánlom a Na'Pastát. Mondom is, hogy miért.

 

A Hegyvidék Bevásárlóközpont nem egy péntek esti Gozsdu udvar. Ide nem csak úgy sodródni, lézengeni, meg bámészkodni jár az ember, hanem általában határozott céllal érkezik. Azaz akkor látogat ide, ha van miért. Hát kérem szépen, én találtam egy elég jó indokot.

Na' Pasta! Igen, ez az ok, az evés. Mert gondolom az mindenkinek átjön, hogy valami tésztaság van a dologban. Ha pontosak akarunk lenni, ez a név egyben egy nápolyi szleng is, és annyit tesz, hogy: Tésztát ide, de tüstént! (Vagy valami hasonlót.)

Jó, persze, spagettit azt bárhol lehet enni, de azért nem hazudjunk magunknak, a jó olasz étterem még mindig kuriózum Budapesten. És a Na' Pasta! nem csak hogy jó, de sok szempontból nagyon egyedi is, és végképp nem áll meg a spagettinél.

Először azért nézzük a dolog design oldalát, mert marhára nem mindegy, hogy milyen asztalnál töltöd el azt a pár órát, míg teletömöd magad Itáliával. Szerintem a tervezési folyamatról a tulajdonos még sokkal többet tudna beszélni, ha hagynám, mint amennyire hagytam, mert minden, értsd MINDEN saját ötlet, saját terv, saját festés. Az üzemi, gyári hangulat a plafonon futó csövekkel, az olasz import székek, a szuperkreatív tésztafajtákat ábrázoló alátét a tányérok alatt... szóval tényleg minden tudatosan így és ide készült. És ez abszolút átjön. Elegáns, egyedi, de otthonos a tér.

Aztán az étlap végigpásztázása után az ember csak még kíváncsibb lesz. Az látszik, hogy a történet nem „kamuolasz”. (Mert a szomszédaink is jártak minden évben a tenger mellé, de ők a saját konzervmájkrémjüket vitték magukkal, és maximum margaritapizzát vagy bolognaitésztát választottak a szigorúan magyaroknak fenntartott étlapról.) A Na' Pasta! menüje mögött Olaszország igazi arcának ismerete és szeretete lapul.

A receptek, a fő alapanyagok, sőt az ételek betanítása is olasz segítséggel valósult meg. De ha egy apró, konkrétabb részletet emelnénk ki, még a gluténmentes tésztacsodák is egy kis olasz üzemből származnak.

No állj! Tessék? Igazi olasz, de gluténmentes?

Bizony! Elértünk az első fontos ponthoz. Mert az egy dolog, hogy tésztatéren van temérdek forma, még olyan kagylócskák és csövecskék is, amikhez aligha vagyunk hozzászokva a penneorientált univerzumunkban, de hogy a tészta lehet a gyári, a kézműves és a házi mellett gluténmentes is minőségromlás nélkül, az már valami. És itt a hangsúly nyilván azon van, hogy tényleg ugyanaz az al dente minőségi pastaflesst kapod akkor is, ha nem vagy a glutén barátja.

Ráadásnak még ott van a szószok sokszínűsége is. Én egy garnélás pestoban merültem el, de azért partnerem vaddisznós erdeigombás ragujából is lopkodtam szépen, nyilván azért mert igazán etette magát.

És pizzából van gluténmentes?

Bizonyhogyvan! Nem is akármilyen! A széle roppan, a belső rész lágy és kellemesen vékony. Engem a többi, „normális” verzió nem is érdekelt ezek után.

A kétféle sajt és a szárított paradicsom rukkolával folytatott tánca abszolút kielégített.

Kóstoltunk még hamburgert, amiből gondolom nem lepődtök meg, hogy szintén van mentes verzió. A különlegessége azonban nem ebben rejlik. Mi eleve bárányból kértük, úgyhogy izgalmas alappal indultunk, de a pecorino sajt és hagymalekvár harmóniája is csavart egyet rajta. Ez nem amerikai jellegű és nem is magyaros délipályaudvaros történet. Meg kell kóstolni na, körbeírni nehéz, ha még nem ismeri az ember az olasz dimenzióját ennek az ételnek.

Említésre méltó és egyedülálló a „Meat cooking service” szolgáltatásuk is. Az üzletközpontban található Mészársteak húsait kínálják fel fogyasztói áraikon, és ezen felül az étterem csak 120Ft/dkg szerviz díjat kér egy jó T bone steakért. Ez a husi így sem lesz filléres móka, de ha a többi minőségi étterem áraihoz hasonlítjuk, akkor több mint kecsegtető az ajánlat.

Mi klassz laktózmentes, erdei gyümölcsös panna cottával zártuk a kalandozást. Itt sem kötekedtünk, csak faltunk.

Hallottatok már a Belgrád rakparton található Trattoria Toscanaról? Megsúgom még a végére, hogy ez bizony a hely „kistesója”. De ezt tényleg csak úgy miheztartás végett.

A Na'Pasta nagyon olasz, nagyon fiatalos, nagyon kellemes élmény, ahol a gluténérzékeny barátnőd éppúgy élvezheti a finom falatokat, mint húsimádó apukád.

Nemsokára lesz házhoz szállítás is, de én azt mondom, hogy inkább menjetek el, mert hangulattal együtt jön át igazán.

http://www.napasta.hu

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11. (Hegyvidék Bevásárlóközpont, földszint)

info@napasta.hu

+3630 497 9960

Szöveg: Vass Adrienn

Fotó: Csákvári Péter

 

Kommentek