Egy falat Grúzia Budapesten

Autentikus grúz ételekkel vár mindenkit a közelmúltban nyílt Tifliszo Étterem a fővárosban, a Ráday utcában. Hagyományos családi receptek alapján készítik az eredeti grúz finomságokat, például a hatchapuri-t, a hinkali-t vagy a csurcshela-t.

A belvárosi étterem decemberben nyitotta meg a kapuit, a tulajdonosok a grúz konyha szerelmesei, már hosszú évek óta élnek Budapesten. Az ételek hagyományos családi receptek alapján készülnek, a konyhát Zaza Bidzinashvili séf vezeti, aki több mint 20 éven keresztül készített ételeket Tbiliszi legjobb konyháin. Gyermekkorát Grúzia Kahetia régiójában töltötte, ahol régi családi receptek szerint tanult főzni. Az étlapon rengeteg zöldséges, húsos és halas fogás is szerepel, a legnépszerűbbek mégis a hagyományos grúz tésztabatyuk és a saját  kemencében sült grúz kenyerek. 
 
Az alapanyagok egy része egyenesen Grúziából érkezik, van, amit házilag készítenek a konyhán, a zöldséges ételekhez pedig magyar alapanyagokat is használnak. Hatalmas a választék a klasszikus grúz borokból, érdemes megkóstolni a csacsát, a grúzok nemzeti italát, is, de tartanak gyógynövényekből, bogyós gyümölcsökből készült grúz szörpöket is. 
 A hagyomásos grúz ételekről: 
 
Hatchapuri 
A grúz konyha legjellegzetesebb étele a hacsapuri. 2019 óta a grúz szellemi kulturális örökség részét képezi a grúz “kenyérhajó”. A hacso túrót jelent, a puri pedig kenyeret, az ország különböző régióiban mindenhol különféleképpen készítik ezt a hagyományos ételt. A két legismertebb fajta az imeruli (itt a friss sajttöltelék a kelttészta belsejében van) és az acsaruli (csónak alakú kenyértészta sajt, vaj és tojástöltelékkel). 
 
Hinkali
A grúz konyha egyik legjellegzetesebb étele a khinkali/hinkali, ami élesztő nélküli tésztából készült batyu, hús- (klasszikus), sajt-, gomba- vagy zöldségtöltelékkel. A grúz hagyomány szerint minél több rácot tud összecsippenteni a tésztán, annál ügyesebb a háziasszony, egy grúz népdal alapján az ideális hajtások száma 19. 
 


Csurcsehela
A cérnára felfűzött diót belemártják forró cukros szőlő vagy gránátalma lébe, majd fellógatják és lehűtik, hogy megdermedjen a sűrű gyümölcspép. Felszeletelve tálalják ezt az édes “kolbászt”, ami a háborús időkben a katonák eledeléül is szolgált. A grúz hagyományok szerint a szüret idején készítik ezt az édességet.  A “cshur” jelentése hideg a “csher” pedig forrót jelent.
 
Tifliszo Étterem 
Budapest, Ráday utca 11. 
www.tifliszo.hu
Facebook: / tiflisorestaurant
Instagram: @tifliszorestaurant 
 


Kommentek