Buda új gyöngyszeme – Megnyílt a Haris Park

Felpezsdül az élet a Rózsadomb tövében, ahol mostantól impozáns, történelmi háttérrel rendelkező épülettel, számos szolgáltatással, gyönyörű ősfás parkban vár mindenkit a nemrég megnyitott Haris Park. A létesítményben kétszáz fős rendezvényközpont, étterem, különleges bár részlegek, kiállítótermek, kápolna és a környék legkisebb “luxus szállodája” is helyet kapott. 

A Haris Park egy új közösségi tér Budán: a tulajdonosok tervei szerint az épület -történetéhez hűen - ismét a környékbeliek törzshelye, elegáns esküvők, kiállítások, koncertek, rendezvények otthona lesz majd. A csapat missziója, hogy a magas színvonalú éttermi és rendezvényszolgáltatás biztosítása mellett jó viszonyt ápoljanak a környéken lakókkal. “A fő cél az, hogy Buda szívében legyen egy olyan találkozóhely, mely a hétköznapi és a különleges társasági eseményeknek is otthont adhat történelmi miliőben, ugyanakkor 21. századi minőségben – meséli Haris Gergely, a tulajdonosi család tagja. 
 
A vendéglátásról – Bobo, champagne bar, gin bar 
 
A Haris Park Bobo étterme 2019 áprilisában nyitotta meg kapuit. A helyszín történetéhez hű monarchikus konyha a XXI. századi igényekhez igazodik: Fülöp Zoltán séf és csapata klasszikus magyar fogásokat és régi kedvenceket készít modern tálalásban. A Bobo egy szóösszetétel, melynek eredete a “BOhém” és a “BOurgeois” szavak. Amikor a jómódú vállalkozókat és pénzügyi zseniket tömörítő bourgeois réteg, valamint a művész- és értelmiségi réteg bohém értékei teljesen összemosódnak, és békében megférnek egymással, amikor az ember magas színvonalon, mégis egyszerűen, visszafogottan él, akiknek simán belefér a modern luxus, a családi hagyományok, és az egyetemisták felszabault életmódjának keveredése –  David Brooks amerikai újságiró  így fogalmazta meg az ezredforduló tájékán, hogy milyen is az új, modern felső-középosztály. A névválasztás tehát nem véletlen. A komplexumban a Bobo mellett elegáns champagne bár és egy friss és fiatalos gin bár is helyet kap a jövőben, tavasztól őszig pedig a parkban és a teraszon is felpezsdül az élet. 
 

Az épületről
 
Az eredeti, német neoreneszánsz stílusú épületet 1885-ben a Budai Polgári Lövész Társaság építtette, bálteremnek, étteremnek és egy kaszinónak adott helyszínt. A budai arisztokrácia ismert találkozóhelye volt a ház, például gróf Andrássy Gyula is itt látta vendégül a liberális páholyát, a királylátogatásokról feljegyezték, hogy egyik alkalommal Erzsébet királyné, azaz Sissi nyitotta a táncot a bálteremben. 1932-ben Ray Rezső, a neves építész készített bővítési terveket a lövöldéhez, melyek alapján a földszintet átalakították, és kiépültek az emeleti részek is. A vitéz Lukóy Emil építőmester által kivitelezett épületegyüttes ebben a formájában állt fenn a II. világháború végéig. 
 
A szocializmus éveiben a létesítmény az Magyar Honvédelmi Szövetség hatáskörébe került, a rendszerváltás idejéig lőtérként üzemelt, majd 1990-ben került vissza a terület a Budapesti Polgári Lövész Egyesülethez. 
 
1992-ben Fenyő János vállalkozó szerezte meg az ingatlant viharos tulajdonjogi eljárás folyamán. 1998-as halála után Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatához került az ingatlan. A jelenlegi tulajdonos a Haris család, akik nemcsak a 2016 és 2019 között történt felújítást, hanem ezt követően az üzemeltetésért is felelnek.
 


A Haris családról 
 
A görög gyökerű, kereskedelemmel foglalkozó Haris család az 1700-as években érkezett Magyarországra, generációkon keresztül vendéglátással, szállodaiparral, illetve Budapest városát építő-szépítő beruházásokkal is foglalkoztak. Haris György és Haris Éva az 1990-es években több vállalkozásba vágott bele együtt, gyermekeik Eszter és Gergely is vendéglátást tanultak, utóbbi a családi vállalkozás miatt költözött haza Belgiumból, hogy együtt indítsák el a műemléki felújítást, és megalkossák Buda új találkozóhelyét, a Haris Parkot. 
 
Az új komplexum egyesíti mindazt, amit a család képvisel – a hagyományokat, a sokszínűséget, a modern attitűdöt, nemzetközi tapasztalatokat, a jókedvet, a pezsgő társasági életet, és a kemény munkát. “Egy olyan helyet álmodtunk meg, amely egyszerre tiszteleg a csodálatos épület előtt, kiszolgálja a mai igényeket, boldoggá teszi a vendégeinket és a környékbelieket is, és ahol öröm dolgozni. Szeretnénk, hogy Budán is legyen egy olyan gasztronómiai fellegvár, melynek neve az évtizedek során összeforr a minőséggel, a felejthetetlen élményekkel, és megkerülhetetlen központja lesz Budapest társasági életének.”
 
Haris Park 
1022 Budapest, Marczibányi tér 6-7.
+36 70 623 3443
Web: www.harispark.hu 
Facebook: harisparkbudapest 
Instagram: @harispark_bp 
 
Bobo Restaurant
1022 Budapest, Marczibányi tér 6-7.
+36 70 7722 665
Web: bobo.harispark.hu
Facebook: bobobudapest
Instagram: @boborestaurant_bp
 
Fotók: Czigány Attila és Darabos György

Kommentek