Az örökbefogadott fák útján a Sütizőtől a Fagyizóig

Nincs abban semmi rendkívüli, ha arról szól egy hír, hogy ki hogyan vészelte át a karantén alatti időszakot. Az már inkább érdeklődésre tarthat számot, ha arról hallunk, hogy egy étterem, nemhogy hátrább vett a tempóból, hanem gázt adott. A budai Jardinette Kertvendéglő pont ilyen proaktív volt és amint megnyithatott, máris egy komplett profil kiegészítéssel lepte meg vendégeit. 

A Jardinette-et talán senkinek sem kell bemutatni. Családias étterem, ahol a tradicionális alapokat elképesztő jó érzékkel keverik a trendivel, teszik ezt nem csak a budaiak örömére. A Németvölgyi úton található étterem tulajdonosa, Kálmán Zoltán a Kés-Villa-Buda Gasztronómiai Egyesület ötletgazda-alapítója, aki a tagokkal a budai vendéglátás további népszerűsítését tűzte ki céljául. Vendéglője ugyanúgy megszenvedte a pandémia átkait, mint más éttermek, de talán kevésről mondható el az, hogy a passzívabb időszakot is aktívan töltötte. Kálmán Zoltán, a Jardinette tulajdonosa - aki nemrég édesapjától vette át az éttermet - a nehéz hónapok alatt is kitartott csapata mellett és szellemi munkával tartotta edzésben a gárdát. Így történt, hogy a nem kis törzsvendég kört magáénak mondható étterem az olyannyira közkedvelt kert gesztenyefáit és jól ismert székeit, amelyek sokunknak családi események emlékeit idézik, felajánlotta örökbefogadásra, lehetőséget adva ezzel is, hogy a vendégek kifejezzék hűségüket kedvenc helyük iránt. Így ma a vendégek saját székükbe ülhetnek, saját gesztenyefájuk alatt hűsölhetnek, ez azért nem mindennapi. Bár a kötődésnek ez a fajtája, tudjuk, nem idegen a vendéglátásban. Márai Sándor például, mindig ugyanott ült a Déryné teraszán, de messzebbre tekintve Paul Verlaine helyét is sokáig mutogatták fiatal írók az azóta már sajnos bezárt párizsi Vachette kávéházban. Nem csoda, hogy volt hát kereslet a saját gesztenyefákra, székekre is. A befolyó összeg aztán segített átvészelni a nehézségeket és engedte, hogy Zoltánék a jövőt tervezgessék, amelynek gyümölcse lett a nyitás után nem sokkal elindított Sütiző és Fagyizó.  
 
Az eddigi öt fajta süteményből álló desszert palettáját ugyanis a vendéglő tizenkettőre növelte, méghozzá olyan különlegességekkel, mint a Dédi csupa dió tortája, a Nagyi Sacherja vagy a Borított körtetorta. A receptek egy része valóban a Kálmán család kézzel írt receptesfüzetéből került elő - a legjobbkor. Klasszikus ízek, amelyek már az első falat után igazi békebeli hangulatba repítenek, mindezt szemet gyönyörködtető, modern tálalásban.
 


Honnan jött a sütiző ötlete? “Otthon nagyon fontos volt az ételek szeretete és mindig sokat főztünk. A nagymamáknak rendre megvoltak az emlékezetes és fantasztikus fogásai. Anyai nagymamám, Edit a tortákról volt híres, ma is próbáljuk utánozni felejthetetlen ízű dió tortáját, mely hosszúkás volt, háromemeletes és mind a tészta, mind a krém dagadt a finom dióbéltől. Ugyancsak jól emlékszem a könnyű gyümölcsrizsre, amelyet anyai nagypapám rengeteg habbal szeretett, vagy a Londoni szeletre is. Iskola után gyakran náluk ebédeltem, a jó ebédek megalapozták kedélyemen kívül a kerek pocakomat is, amelynek méretét jó néhány év után tudtam csak jelentősen csökkenteni.” - meséli Zoltán.
 


Aztán jött a hab a tortán! A fagyi. A tervezésben segítette Kálmán Zoltán tulajdonost barátja, egy belvárosi étterem tulajdonosa, aki az olasz séfjük által, kizárólag természetes alapanyagokból készített fagyi ötletével rukkolt elő. Tizenkét-tizennégy íz található meg egyszerre a pultban, ahol gluténmentes és vegán fagyi fellelhető. És ha a piemonte-i mogyoró vagy a pisztácia, melyet a szicíliai nap és az Etna tápanyagdús talaja érlelt tökéletesre nem lenne elég ok arra, hogy ellátogassunk a Jardinette Fagyizóba, íme a touche: ha keddtől péntekig 15-17 óra között érkezünk a kertvendéglőbe, egy hamisítatlan Kaffekuchen élményben lehet részed, ugyanis a sütink mellé ajándék espresso vagy cappuccino jár koffeinmentes változatban is! Az étterem csupa élmény, éld át te is!
 


A Jardinette Kertvendéglőről
A Jardinette igazi családi vállalkozás, 2000-ben Kálmán Zoltán felesége első kisfiuk sétáltatása közben  lett figyelmes a gyönyörű kerthelyiségre, amely éppen bezárt. Zoltán édesapjának, mivel korábbi több évtizedes szállodás és vendéglátós tapasztalatai után éppen akkortájt jött el a nagy múltú Hotel Olympiából, kapóra jött a lehetőség. Így apa és fia közös erővel vágtak bele valami új létrehozásába. Kálmán Zoltán 2016 óta vezeti az éttermet édasapja örökségeként, amelyben már fia, Bence is tevékenyen vesz részt. Az étterem hitvallása, hogy minden generációnak élményt tudjon nyújtani. Ezért a tradicionális helyszín keveredik a fiatalos frissességgel, amely a konyhára is abszolút jellemző, és aminek betudható a Jardinette népszerűsége is.
 

Kommentek