Az életöröm ünneplése – St. Andrea Napbor és a Frey Wille

Június 24-25-én rendezik meg Egerszalókon a St. Andrea Szőlőbirtokon a második Napbor Önnepet. A különleges eseményt megelőző sajtótájékoztatón a budapesti St. Andrea Wine and Gourmet Barban megvizsgáltuk a Napborok fejlődését: a vertikális kóstolón debütált 2015-ös évjárat mellett a 2014-est, a 2012-est és a 2011-est és 2006-ost is megízleltük, miközben az is kiderült, miért ezt a nevet kapta a neves Master of Wine-ok által is méltatott Napbor.
 

A St. Andrea Szőlőbirtok kiemelt, élménydús rendezvénye a Napbor Ünnep, ahol hangulatos jazzkoncertezésre, ékszerbemutatóra, ínyenc falatozásra – és természetesen minőségi borkóstolgatásra – várja a látogatókat Dr. Lőrincz György és csapata. Jazzpéntekkel nyit a két napig tartó eseménysorozat és Egerszalókra költözik a Frey Wille, a művészet és életszeretet inspirálta kézműves bécsi tűzzománc ékszer-manufaktúra.

„Úgy gondolom, hogy a borászkodás is egyfajta művészeti forma, a borászok az általuk készített borban fejezik ki a kreativitásukat, a bor iránti szenvedélyüket. A borkészítés is alkotási folyamat” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Dr. Friedrich Wille, a Frey Wille bécsi székhelyű ékszerkészítő cég tulajdonosa.

Sztankó Mónika, a Frey Wille Boutique Managere hét évvel ezelőtt, egy ajándékba kapott St. Andrea „Csakegyszóval” borral ismerkedett meg a pincészettel, azóta elkötelezett rajongója az egerszalóki borászatnak – neki köszönhetően már az osztrák kollégák is lelkesednek a minőségi egri bikavérért. A bor közös szeretetén túl a szépség, a kifinomultság és a munkába vetett hit, művészi inspiráció is összekapcsolja a Frey Wille és a St. Andrea termékeket. Sztankó Mónika azt is bejelentette a jelenlévő újságíróknak, hogy a Frey Wille kreatív művészei, miután ihletet merítettek a borokból, a 2014-es Napbor és a 2012-es Merengő néhány száz palackját Frey Wille motívumokba öltöztetik. Ezekkel novembertől találkozhatnak az érdekődők a Frey Wille üzleteiben, míg a Napbor Ünnepen értékes Frey Wille-kiegészítőket lehet nyerni tombolán.

A vallásos Lőrincz család megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Napbor elnevezés „a Napba öltözött asszonyra”, tehát Szűz Máriára utal. A bor múltjával kapcsolatban a borász elmondta: „Első borunk 2003-ban Napbor volt, ami egy telt, mély tónusú, érett gyümölcsös, a termőhelyet jól kifejező stílust képviselt, ahol az ásványosság is megjelent. Nagy stílusváltozás ment végbe a borokban az eltelt évek során: 2003-hoz képest a 2015-es Napbort elsősorban frissesség, könnyedség, lendületes, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi.” „Fiatalos bor, almavirág és körte illattal. Friss, könnyed, ropogós pici széndioxiddal. Ízletes és finom” – ezt már Caroline Gilby Master of Wine, a magyar borok legelismertebb brit szakértője mondta nemrégiben a 2015-ös Napborról egy angliai borbemutatón.

Aki még ennél is mélyebben szeretne belelátni a borvidék lelkébe, a júniusi 24-25-ei Napbor Ünnepen több kiemelt eseményen vehet részt: lesz borkóstolóval egybekötött biciklitúra a Hangács dűlőbe, Vajda Mihály sommelier vezetésével pedig az ízek és borok párosításának világába kaphatunk betekintést, és meg lehet kóstolni az alkalomra készült Napbor-süteményt is, a Macok Bisztró és a Szenátor Ház pedig piknik ebéddel és vacsorával is várja az érdeklődőket. A Sík Sajt Manifuktarúra termékeit és a Chez dodo macaronjait is megízlelhetik a jelenlévők.

Sőt, olyan Napbor vertikális kóstolón is részt vehetünk, amelynek során kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételekkel is megismerkedhetünk (a szervezők családbarát programokkal, izgalmas kincskereső vadászattal szórakoztatják a legkisebbeket, hogy közben szüleik nyugodt lelkiismerettel mehessenek pincetúrára).

A rendezvényre a belépés ingyenes, viszont a kiemelt eseményekre érdemes időben jelentkezni, mivel a létszám korlátozott és a helyek vészesen fogynak.

Üdvözlettel Pince Művek

Kommentek