Te mit tennél, ha kényszerbeteg gyerek lenne a családodban?

Egy pályázat nagyjából a díjátadó pillanatáig érdekes. Kihirdetik a nyerteseket, együtt örülünk velük, majd egy hét múlva már nem is emlékszünk rájuk. A Richter Anna Díj azonban más. A pár héttel ezelőtt támogatást nyert projekteknél most indul be az igazi munka: a megvalósítás. 

4 millió forintból életeket lehet menteni, aszó szoros és átvitt értelmében is. Mi hiszünk benne, hogy ez így is lesz, ezért a pályázat nyerteseit nyomon küvetjük majd egész évben.
 
Ahhoz, hogy ti is velünk izgulhassatok, most egyenként bemutatjuk őket, kezdve a közönségdíjassal, a

Terápiás szabadulószobával!


 
Mindig a közönségdíj a legizgalmasabb. Ilyenkor derül ki, hogy kik és miért képesek a legintenzívebben kampányolni, és hogy az emberek kire adják le legnagyobb arányban, akár ismeretlenül is a szavazatukat.
 
Egy olyan mezőnyben, ahol csak a társadalmunkat segítő, szívvel-lélekkel kidolgozott projektek szerepelnek, az ember kicsit mindenkinek drukkol. Aztán amikor kihirdetik a nyertest, nagyot dobban a szív. Ez alkalommal kényszerbeteg gyerekeknek és szülőknek nyújtanak majd kezet a Terápiás Szabadulószoba kitalálói.
Egy kényszerbeteg kisgyerek problémája az egész családot érinti, és a feszültségek és gátak nem oldhatóak fel pár szóval. Viszont a játék, amibe bele lehet feledkezni, amit élvezni lehet, sokat segíthet egy ilyen helyzetben.
 
 

KÖZÖNSÉGDÍJ


Terápiás szabadulószoba


Csapatvezető: Németh Laura
Csapattagok: Dr. Kollárovics Nóra, Ács Adrienn, Papp Bence, Kollár KristófNehéz elképzelni, milyen lehet az, amikor gyerekünk fejébe befészkeli magát egy félelmetes gondolat, és szépen lassan átveszi az irányítást a család élete felett. Mi van, ha megbetegszem? Mi van, ha valami baj ér engem vagy családomat? Sokféle szorongást keltő, kényszeressé váló gondolat hozza magával az ezekre válaszoló rituálékat, kényszercselekvéseket. Ennek apró és egészségre ártalmatlan példáit saját életünkből is ismerhetjük, amikor például elbizonytalanodunk, hogy vajon kihúztuk-e a vasalót, és visszaszaladunk megnézni, nehogy valami baj történjen.
 
A kényszerbeteg gyerekek életében ezek a cselekvéssorozatok egyre több időt vesznek igénybe, képtelenné téve őket és családjukat átlagos hétköznapokat élni. Aki négy-öt órát tölt esténként a fürdőszobában, az előbb-utóbb kimerül, elkésik, vagy kimarad az iskolából. A kényszeres cselekvéssorozattal töltött idő más fontos dolgoktól, a közösségi léttől, tanulástól, a családi élettől veszi el a teret. Hatékony terápiával, az egész család bevonásával sikeresen csökkenthető a kényszergondolatokkal és cselekvéssel töltött idő.
 
Az élményterápia, közösen megélt örömök, pozitív visszajelzések gyorsítják a gyógyulást, a szabadulószoba pedig a világon egyedülálló módon támogatná a családokat. A cél egy olyan személyre szabott terápiás „szabadulószoba” megvalósítása, ahol a különböző játékos, ügyességi, logikai feladatok megoldásával teljesítheti a család a küldetést, azaz találhatja meg a kijutás kulcsát. Ahol a támogató, pozitív hozzáállás és az élmény találkozik, ott könnyebbé válik koszos kézzel megfejteni egy kódot, bedugva hagyni a hajszárítót, és megtapasztalhatják a gyerekek, hogy nem történik semmi, ha nemet mondanak a kényszerekre. A program emellett feltárja és segít megszüntetni a családban kialakult feszültséget, negatív kommunikációt, együttműködésre és összefogásra buzdít. A pilot év után a szabadulószoba más pszichés betegségekkel küzdő gyerekeknek, csoportfoglalkozásoknak is teret ad majd, játékosan hatékonnyá téve gyógyulásukat.
 


Kép: Richter Anna Díj

Kommentek