SzeddViddVédd – A tudatos gyógyszerhasználatért

Szinte mindenki tart otthon gyógyszert, mégis kevesen tudnak arról, hogy a lejárt szavatosságú, nem beszedett készítményeket vissza kell vinni a gyógyszertárba. Családtagjainkra és környezetünkre nézve is nagy veszélyt jelent nem felhasznált gyógyszermaradékokat tartani otthon, ráadásul ezek nagyrésze helytelenül és környezetromboló módon a kommunális hulladékok között vagy a lefolyókban végzi.

Egy pályázat nagyjából a díjátadó pillanatáig érdekes. Kihirdetik a nyerteseket, együtt örülünk velük, majd egy hét múlva már nem is emlékszünk rájuk...
A Richter Anna Díj azonban más. A támogatást nyert projektek a díj elnyerésétől a tényleges megvalósításig követjük végig: Veletek együtt!
Ahhoz, hogy együtt örülhessünk az eredményeknek, most megmutatjuk neketek a kiinduló állapotokat, az ötleteket, amik nemsokára valósággá válnak.
 
A gyógyszerész kategória nyertese:

SzeddViddVédd


Szinte mindenki tart otthon gyógyszert, mégis kevesen tudnak arról, hogy a lejárt szavatosságú, nem beszedett készítményeket vissza kell vinni a gyógyszertárba. Családtagjainkra és környezetünkre nézve is nagy veszélyt jelent nem felhasznált gyógyszermaradékokat tartani otthon, ráadásul ezek nagyrésze helytelenül és környezetromboló módon a kommunális hulladékok között vagy a lefolyókban végzi. Janka és Niki egyetemi éveik alatt gyógyszerészhallgatóként döntöttek úgy, hogy elköteleződnek a tudatos gyógyszerhasználat részét képező gyógyszer-hulladékkezelés mellett. A Hupsa (Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete) égisze alatt szervezték első lejárt gyógyszer gyűjtésüket. Ma már mindketten dolgoznak, de lelkesedésük mit sem csökkent, így kibővült csapattal folytatták tevékenységüket, melynek fő célja széles körbe eljuttatni az üzenetet: a lejárt gyógyszereket ne dobd ki, hanem vidd vissza a patikába!
 


A díj összegéből szeretnének szervezni egy piackutatást, egy nagyrendezvényhez csatlakozva megvalósítanának egy „visszavivős napot”, iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével, edukációs animációik széles körbe való eljuttatásával, gyógyszertárakkal együttműködve bővítenék a tudatos gyógyszerhasználók körét. Kezdeményezésükhöz számos egészségügyben ismert véleményvezér személyiség is csatlakozott, hirdetve, hogy biztonságunk és környezetünk megóvása az egész társadalom érdeke.
 
Bővebben a Richter Anna Díjról:
https://richterannadij.hu

Kommentek