Stroke ellátás – fókuszban a szekunder prevenció

A Richter Anna Díj első évadának sikerét, és a számos innovatív beérkező pályázatot látva a Richter Gedeon Nyrt. számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát. A Díjra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok.

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de


március 8-ig a


www.richterannadij.hu


oldalon


elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van.


A projekteket bemutató videók és a pályázatokat bemutató anyagok elérhetők a fenti honlapon, ugyanakkor a következő hetekben részletesen is bemutatjuk az egyes kategóriákat, és a döntőbe jutott csapatokat.
 

Orvos kategória:


Stroke ellátás - fókuszban a szekunder prevenció


 


A stroke (agyérkatasztrófa) a fejlett világban a rokkantság és a halálozás vezető oka, hazánkban évente 40-50 ezer embert érint, hatalmas terhet róva az egészségügyi ellátórendszerre és a társadalomra egyaránt. Miközben terápiája jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben, a szövődmények és az újabb stroke megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a betegség utáni komplex gondozási szakasz. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház neurológia osztályának preventív szemléletű neurológusokból, stroke- ellátásban jártas nővérből, dietetikusból álló csapata egy stroke betegek gondozásának bázisául szolgáló laboratórium kiépítését tervezi A kúra-szobában a stroke-on átesett betegek infúziós kezelése zajlik majd, miközben a gyógyszerelés, diéta egyeztetése a laboratóriumi eredmények és vérnyomásnapló áttekintése is megtörténhet. A laboratórium elkülönített részében a már rendelkezésre álló készülékkel az agyat ellátó erek ultrahangos vizsgálatára is lehetőség lesz, amely tovább javíthatja a gondozás hatékonyságát. Az infúziós székekkel szemben elhelyezett monitorokon a kúra közben betegedukáció zajlik, a csapat által összeállított, laikusok számára is jól érthető oktatóanyag vetítése segíti majd a szekunder prevenciót. Az elkötelezett csapat hisz abban, hogy a projekt megvalósulásával, megfelelő kommunikációval nőni fog a gondozásba bekapcsolódó betegek száma, és a sok esetben hátrányos helyzetű, idős betegek bevonása is lehetségessé válik. A komplex laboratórium újdonságával, esztétikájával, komfortjával nem csak a betegek és ott dolgozók számára lesz meghatározó, de a vonzóvá váló körülmények a jövő egészségügyi dolgozóiban is kedvet és motivációt ébreszt majd, hogy ezt az osztályt válasszák később munkahelyüknek. A prevenciós modell nem utolsó sorban túlmutat majd a kórház keretein, példát mutatva más intézmények számára.

Kommentek