Richter Anna Díj: Az orvosnő kategória jelöltjei

Ismét valami csoda készül. Erős, kreatív, okos női vezetők csapatokat hoztak létre, és projekteket dolgoztak ki. Most pedig harcba szállnak a 4 millió forintos támogatásért, és azért, hogy az álmukat megvalósíthassák.

A 12 döntős közül kategóriánként egy győztes a zsűri által kerül kiválasztásra, de a Richter Anna Díj további egy nyertes projektjét a közönség választja ki a február 4-28-ig tartó internetes szavazáson.
Ha szívügye az oktatás és az egészségügy fejlődése, segítse szavazatával a kedvenc döntős csapatát!
 

https://www.richterannadij.hu


De lássuk csak részletesebben, hogy kik is a jelöltek, és hogy milyen remek ötlettel szeretnék jobbá tenni a környezetüket.
 
A  ORVOSNŐ KATEGÓRIA 3 döntőbe jutott jelöltje:
 
 

Egészséges Szívvel


Csapatvezető: Dr. Assabiny Alexandra
Csapattagok: Gallusné Szabó Edit, Dr. Parázs Nóra, Dr. Szakál-Tóth Zsófia, Dr. Török Szabolcs
A szívtranszplantáció a testet-lelket egyaránt igénybe vevő beavatkozás, ami egy életre megváltoztatja a beteg és környezete életét. A műtétet megelőző egyre romló fizikai állapot, a félelem, a korábbi szerepek átrendeződése, majd a sok-sok betartandó szabály hatalmas terhet ró a transzplantáltak hozzátartozóira is. Folyamatos aggódást élnek meg szeretteikért, miközben a rájuk szakadó érzéseket, a megváltozott hétköznapok terheit nincs kivel megosztaniuk. Minden, ami megszokott volt, örökre felborul. Gyakran családfenntartó nélkül marad a család, megszakad a kapcsolat a barátokkal, de az életen keresztül tartó óvatosság, kontrollra járás is felemészti az energiatartalékokat.Mi jól vagyunk! És ő hogy van?


Csapatvezető: Prof. Dr. Dank Magdolna
Csapattagok: Prof. Dr. Kulka Janina, Dr. Tamás Judit, Dr. Tóth Mónika, Désfalvi Judit

Az onkológiai intézet szemléletformáló projektje az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánja fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak, a női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos. A sokakat érintő betegséggel kapcsolatos online és köznyelvi kommunikáció mégis hemzseg a tévhitektől, a sztereotípiáktól, az alaptalan rémhírektől. A betegséggel kapcsolatos víziókban megjelenik a fájdalom, a halál, a nőiesség elvesztésének képe, a félelem a kopaszságtól, a mell levételétől, és attól, hogy többé nem leszünk képesek helytállni nőként, anyaként, társként. Közben alig-alig esik szó arról, hogy az időben kiszűrt, kezdeti stádiumban levő daganatok esetenként kemoterápia mentesen kezelhetőek. A szűrésen résztvevő nők aránya mégis elkeserítően alacsony, a meghívottak alig 40%-a vesz részt rajta.Feledhetetlen - Demencia Tanácsadó 


Csapatvezető: Dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes Eszter
Csapattagok: Dr. Legényné Fazekas Zsuzsanna, Nehézyné Kocsis Gyöngyi, Kissné Győri Beáta, Filkóházi Erika

Félünk az öregedéstől, az „elbutulástól”, attól, hogy egyszer majd teher leszünk azok vállán, akiket szeretünk. A demenciával élők kezdetben feledékenyek, bizonytalanok, visszahúzódóak, előrehaladott stádiumban teljesen elveszítik kapcsolatukat a jelennel, elkóborolhatnak, agresszívvá válhatnak, veszélybe sodorva magukat és másokat. . Ágnes édesanyja pedagógusként dolgozott, ma is köztiszteletnek örvend, sokan ismerik. A demenciával foglalkozó szakember családtagként szembesült azzal, hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie a gondozó családoknak, családtagoknak. Magyarországon több százezer embert érint a probléma, miközben alig tudunk róla valamit. Könnyen rémálommá válik életünk, mikor szembe kell néznünk szerettünk betegségével.

Kommentek