Mi jól vagyunk! És őhogy van? – Te magad tégy az egészségedért!

Az onkológiai intézet szemléletformáló projektje az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánja fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak, a női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos.

Egy pályázat nagyjából a díjátadó pillanatáig érdekes. Kihirdetik a nyerteseket, együtt örülünk velük, majd egy hét múlva már nem is emlékszünk rájuk...
A Richter Anna Díj azonban más. A támogatást nyert projektek a díj elnyerésétől a tényleges megvalósításig követjük végig: Veletek együtt!
Ahhoz, hogy együtt örülhessünk az eredményeknek, most megmutatjuk neketek a kiinduló állapotokat, az ötleteket, amik nemsokára valósággá válnak.
 
Az orvos kategória nyertese:

Mi jól vagyunk! És ő hogy van?


Az onkológiai intézet szemléletformáló projektje az emlőrák prevencióval kapcsolatban kívánja fókuszba helyezni az egészségmegőrzést, az életörömöt, a szűréseken való részvétel fontosságát. Hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak, a női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos. A sokakat érintő betegséggel kapcsolatos online és köznyelvi kommunikáció mégis hemzseg a tévhitektől, a sztereotípiáktól, az alaptalan rémhírektől. A betegséggel kapcsolatos víziókban megjelenik a fájdalom, a halál, a nőiesség elvesztésének képe, a félelem a kopaszságtól, a mell levételétől, és attól, hogy többé nem leszünk képesek helytállni nőként, anyaként, társként. Közben alig-alig esik szó arról, hogy az időben kiszűrt, kezdeti stádiumban levő daganatok esetenként kemoterápia mentesen kezelhetőek. A szűrésen résztvevő nők aránya mégis elkeserítően alacsony, a meghívottak alig 40%-a vesz részt rajta.
 


A vizsgálatok szerint a távolmaradás oka a félelem, a struccpolitika, és erre csak ráerősít a szóbeszédként keringő tévhitek tömkelege a szűrés fájdalmáról, mellékhatásairól. A szakemberekből álló csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet szeretne megalkotni és közkinccsé tenni, ami hitelesen tájékoztat a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól. Hiszen az egészségünkért egészségesen tudunk időben lépéseket tenni, ha jó érzéssel, magunkat biztonságban tudva járunk a szűrésekre, akkor bátran mondhatjuk majd: Én jól vagyok!
 
Bővebben a Richter Anna Díjról:
https://richterannadij.hu

Kommentek