Május 18-án Komárom egy napra Richter Egészségvárossá változik

Május 18-án Komárom egy napra Richter Egészségvárossá változik. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvényén a Jókai Ligetben szombaton reggel 9:00-től délután 17:00-ig egy helyen, egyszerre több fontos szűrésen is ingyenesen részt vehetnek az eseményre kilátogatók. Ráadásul aktivitásukkal a helyi kórházért is tesznek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont jár. Az összegyűlt adományösszegből vastagbél-szűrésre szolgáló eszköz, kolonoszkóp beszerzését tervezi a Selye János Kórház. A Richter Egészségvárosok történetében először a tét is duplázódott, ugyanis Komárom Város Önkormányzata a mai napon bejelentette: a nap végére jóváíródó Richter adomány összegét ugyanakkora összeggel kiegészíti, így a kórház további eszközök beszerzését is tervezheti.

Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, és az egészségprogramok iránti érdeklődés is növekszik. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.
 
Az egészségügyi szűrések és a prevenció fontosságát hangsúlyozó társadalmi kezdeményezését, a Richter Egészségváros Programot, 2009-ben indította útjára a Richter Gedeon gyógyszercég.
 
Az egyedülálló országjáró programsorozat eseményein eddig 69 városban mintegy 171 ezren vettek részt, amelynek mottója: “Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akik részt vesznek a Richter Egészségváros szűrésein, tanácsadásain, előadásain, nem csak a saját egészségükért tesznek, hanem a közösségükért is, hiszen a részvételük egy jótékony közösségi cél, nevezetesen a helyi kórház adománycéljának eléréséhez is hozzájárul.
 
A rendezvénysorozat minden állomása rendkívüli népszerűségnek örvend. Úgy vélem a program sikeréhez két dolog nagyban hozzájárul. Egyik maga az esemény koncepciója, azaz hogy a szűrés össze van kötve egy játékos gyűjtéssel, amely úgy néz ki, hogy az általunk felajánlott alapadományt lehet bővíteni minden szűrővizsgálaton, tanácsadáson, előadáson való részvételért kapott adománypontokkal. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk számára gyűjtenek.” – nyilatkozta Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese. „Mindeközben megismerhetik a kórházuk szakembereit, a kórházinál sokkal közvetlenebb találkozási formában. A sikeresség másik eleme pedig, hogy számos ismert közéleti és sportember adta nevét a programhoz.” – tette hozzá.
 
A Richter Egészségváros keretében elérhető valamennyi vizsgálat és tanácsadás ingyenes, sőt a részvételért adománypont is jár. Minden egyes aktivitás 300 forintot ér. Az összegyűlő összeg a nap végén hozzáadódik a Richter Gedeon Nyrt. által a Selye János Kórház számára felajánlott 2 millió forintos alapadományhoz.
 
Az esemény helyszínén több mint 30 sátorban várják az egészségükért tenni vágyókat többek között olyan szűrővizsgálatokkal, mint prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, érszűkület-vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés vagy éppen szív- és érrendszeri kockázatfelmérés. Továbbá fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témákban (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, mell-önvizsgálat), memóriazavarok, szorongás és depresszió, szenvedélybetegségekkel kapcsolatos kérdésekben, vagy akár gyógyszerészi, illetve táplálkozási és ételintolerancia témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással segítenek a szakemberek.
 
Ez egy nagyon nagy lehetőség a város életében. Lehetőség mindannyiunknak nemcsak azért mert a dolgozókkal összefogva meg tudjuk mutatni azt, hogy igenis van az összefogásnak értelme, egy jó ügy mellé állni mindig nemes cél. Minél több emberhez jut el a szűrések fontosságának az üzenete, annál több egészségben eltöltött életévet nyernek az emberek, melyet aktívan tölthetnek a családjukkal, szeretteikkel. Ugyanakkor a tudatos életvitelnek társadalmi jelentősége is van. Ezáltal kevesebb a táppénz, kevesebb a kezelési költség az időben felfedezett betegségeknél. Ez mindenkinek közös érdeke.” – jelentette ki Dr. Lőrinczi Enikő, a Selye János Kórház főigazgatója. „Az ingyenes, előzetes bejelentkezést nem igénylő szűréseken való részvétel az első lépés ezen az úton. Az Egészségváros során a szűrések mellett érdekes tanácsadások és színes színpadi programok is várják a lakosokat, aminek köszönhetően a részvétel nem kötelesség, hanem szórakozás. A jó élmény, a helyi egészségügyi szakemberek megismerése egy ilyen családias hangulatban pedig segítheti, hogy az emberek rendszeresen járjanak a szükséges szűrésekre. Kérek minden lakost, a város apraját-nagyját, hogy kortól, nemtől függetlenül vegyenek részt, várunk mindenkit szeretettel, a cél nemes, és reméljük az összefogásunk is eredményes lesz. – tette hozzá az intézmény vezetője.
 
A változatos programok tartalmas időtöltést ígérnek. Sokakat érintő témájú előadások hallhatók Szily Nóra közismert pszichológus, Zsiros László Róberttudománykommunikációs szakember, és Jaksity Kata közéleti személyiség által. Béres Alexandra fitnesz világbajnok táplálkozási és testmozgás tanácsokat ad a mindennapokra. Közös tornaórát tart Katus Attila aerobik világbajnok. A program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf PéterKossuth és Jászai Mari-díjas színművész, akivel személyesen is találkozhatnak a komáromiak. A családok számára bábszínház, gyermeksarok, zenei- és táncprodukciók teszik teljessé a napot: a KVSE FIT-KID, a Garabonciás Folklór Együttes, a Happy Dance Akrobatikus Rock & Roll Sporttánc Egyesület és sztárvendégként színpadra lép Kocsis Tibor. Az esemény házigazdája Barabás Évi műsorvezető lesz.
 
A nap programja Komárom Város és a Selye János Kórház szervezésében egy közös Egészségsétával indul reggel 9 órakor a Szabadság térről a Jókai Ligetbe a Tam-Tam Duo kíséretében. A sétához bárki csatlakozhat, aki az egészségtudatosság ügyét fontosnak tartja és tevőlegesen tesz is érte. Az Egészségsétával a rendezvényre érkezők dupla részvételi adományponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához.
 
Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget, hogy Komárom részese lehet a Richter Gedeon gyógyszercég rendezvénysorozatának. Komárom összetartó közösség. Mi komáromiak minden alkalommal példát tudunk mutatni az együvé tartozás érzéséből. Így azt hiszem, az, hogy a Richter Egészségváros programjában való részétellel a helyi Selye János Kórházat és Rendelőintézetet segíthetjük, jelentős motivációt jelent arra, hogy minél többen látogassunk majd ki erre a remek kikapcsolódási lehetőséget ígérő, egészségmegőrző rendezvényre.– fogalmazott Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere, majd bejelentést tett:
 
„Amekkora összeggel segíti kórházunk működését a Richter Gedeon Nyrt. az egészségnap végén átadásra kerülő adománya, Komárom Város Önkormányzata ugyanennyi saját forrású támogatást biztost majd az intézmény részére, melyből számos további a helyi betegellátás biztonságát szolgáló fejlesztést valósíthat meg a kórház! Ez a bejelentés, illetve az Egészségváros programban való részvételünk is azt a célt szolgálja, hogy a helyiek még inkább otthonunknak tekintsék városunkat, Komáromot!”

Kommentek