Lelki SOS mobilapplikáció

A Richter Anna Díj első évadának sikerét, és a számos innovatív beérkező pályázatot látva a Richter Gedeon Nyrt. számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát. A Díjra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok.

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de


március 8-ig a


www.richterannadij.hu


oldalon


elindult szavazással a közönségdíj sorsa a voksolók kezében van.


A projekteket bemutató videók és a pályázatokat bemutató anyagok elérhetők a fenti honlapon, ugyanakkor a következő hetekben részletesen is bemutatjuk az egyes kategóriákat, és a döntőbe jutott csapatokat.
 

Egészségügyi szakdolgozó kategória:


Lelki SOS mobilapplikáció


 


Hazánkban évente közel 1700 ember vet véget életének, ezzel európai viszonylatban harmadik helyen állunk az öngyilkossági statisztikák terén. A depresszióval, a különböző személyiségzavarokkal küzdők és a szenvedélybetegek fokozottan veszélyeztetettek, de egy krízishelyzet, a család szétesése, egzisztenciális problémák, egyéb veszteségélmények is hozzájárulhatnak e végzetes döntés meghozatalához. A krízisek szempontjából különösen nagy veszélynek vannak kitéve a fiatalok, akik életkori sajátosságaik miatt eleve érzékenyebb időszakban vannak és nehezebben birkóznak meg az ilyen fajta kihívásokkal. Aggasztó adat, hogy bár az öngyilkosságok száma évről-évre csökken, a fiatalok körében egyelőre növekednek az esetszámok. A hozzátartozók is nehéz helyzetben vannak, hiteles információk, gyakorlati javaslatok hiányában sötétben tapogatóznak és aggódnak szeretteikért. Modern, hatékony megoldásra van szükség a megelőzésben! A Lelki SOS projekt célja egy gyors és könnyen elérhető, naprakész segítséget nyújtó mobilapplikáció fejlesztése az öngyilkosságok megelőzésére. A Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízisintervenciós Osztályának és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének csapata tapasztalataikat, kutatási eredményeket felhasználva kíván lelki és gyakorlati segítséget nyújtani a krízisben levők és hozzátartozóik számára, vagyis azok számára, akiknek rendkívül fontos az időtényező. Az applikáció segítségével gyorsan megtalálhatják a legközelebbi segítséget nyújtó intézményt, illetve fontos telefonszámokat is, de egy SOS gomb megnyomásával automatikus segítségkérő üzenetet küldhet a bajban levő hozzátartozóinak is. Az öngyilkosság ma is tabu: a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek szívesebben vesznek névtelenül igénybe segítséget. A Lelki SOS applikáció életmentő lehet!

Kommentek