Idén is átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjat!

A â??pedagógusok Kossuth-díjaként" is elhíresült elismerésben olyan tanárok részesülhetnek, akik nagy hatással vannak nem csak szakmájukra, hanem diákjaik jelenére és jövőjére is. A díjakat december 8-án adták át, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Mi is ott voltunk.
 

Különleges, ritka emberi tulajdonsággal rendelkeznek azok a tanárok, akik bánni tudnak a tehetséges tanítványaikkal, a nagyobb élettapasztalat és ismeretanyag birtokában szívesen segítik őket. Rátz László is ilyen tanár volt, aki nagy tudása és kifinomult érzéke alapján felismerte a tehetségeket, és úgy bánt velük, mintha kollegái, munkatársai lettek volna. Elhívta őket szombat délutáni kávéházi beszélgetésre, ahol a gimnáziumi tanárokon kívül egyetemi kollégák is jelen voltak. Ez sokat jelentett akkoriban, mert a tanárokat nemcsak a diákok, hanem az egész társadalom tisztelte. Leghíresebb tanítványainak (Neumann János, Wigner Jenő) tehetségét is már korán felismerte és segítette az előmenetelüket. Neumann János számára például, amikor már nem tudott mit mondani, megkérte Fekete Mihály egyetemi tanárt, hogy tanítsa őt. Wignert pedig meghívta a lakására, ahol „ritka érdekességű" könyveket adott át olvasásra, és egy következő alkalommal megbeszélték a könyvek tartalmát. Rátz László példaértékű tehetséggondozása jellemzi azokat a díjazottakat, akik az ő nevével fémjelzett díjban részesülhettek.

Az életében meghatározó személyekre az ember emlékszik. Mivel az iskolás időszakban több időt töltünk az intézményben, mint otthon, nem mindegy, hogy kik azok, akik kézen fogva vezetnek végig ezen az izgalmas úton. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat idén 15. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, tisztelegve azon fizika-, kémia-, biológia- és matematika tanárok előtt, akik munkássága kiemelkedő tantárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A díjat az Ericsson Magyarország, a Richter Gedeon Nyrt. és a Graphisoft alapította. Mindhárom alapító tevékenységének középpontjában a kutatás-fejlesztés és az innováció áll amihez elengedhetetlen a magas színvonalú természettudományos oktatás. A mai, tudásalapú társadalomban rendkívül nagy szükség van a közoktatás, ezen belül a természettudományos oktatás támogatására és az ott elért sikerek elismerésére – vallják az alapítók. A három vállalat erre továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani akárcsak arra, hogy a kinevelt tehetségeknek olyan munkalehetőséget kínáljanak, amiért érdemes hazájukban maradva keresni a szakmai boldogulást.

A díjra a közoktatás 5–12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárokat terjeszthetik fel írásban szakmai és társadalmi szervezetek, az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő kollektívák, kivételes esetekben magánszemélyek, illetve bizonyos alapfeltételeknek is kötelező megfelelniük a jelölteknek.

Az idei díjazottak:

Kémia

Balázs Katalin

Sipos István

Biológia

Nagyné Horváth Emília

Dr. Tóth Albert

Matematika

Dr. Pálfalvi Józsefné

Mike János

Fizika

Dr. Honyek Gyula

Dr. Mező Tamás

A díjátadón köszöntőt mondtak az alapító vállalatok vezetői hangsúlyozták, hogy a díjat köszönetük és hálájuk jeléül adják át, illetve, hogy a 1,5 millió forintos támogatás közel sem fejezi ki azt az érdemet, melyre a díjazottak rászolgáltak. A kitüntetett pedagógusokat rövidfilmekből ismerhettük meg, amelyekben volt diákjaik fogalmazták meg pár megható mondatban, hogy mit is köszönhetnek igazán tanáraiknak. Több díjazott is úgy fogalmazott köszönőbeszédében, hogy a díjátadó napja karrierje csúcspontja, illetve magabiztosan és szenvedélyesen kijelentették, hogy hivatásuk folyamatos jelen idő a diákok számára, hiszen csak azért, mert egy tanuló elballag, a tanító nem szűnik meg tanárának lenni.

A pedagógusok napjaink hétköznapi hősei, akik közel sem kapják meg azt a megbecsülést, amit megérdemelnének. Ezek az emberek mindnyájunk tanárai, akik arra tették fel életüket, hogy átadják tudásukat és megszerettessék diákjaikkal a természettudományokat. Köszönjük nekik, éljenek ők nagyon sokáig egészségben és szeretetben!

K.R.

Kommentek