“Életünk legsúlyosabb traumája lehet a legnagyobb tanítónk” – interjú Földvári Nagy Zsuzsannával, a Richter Főnix Közösség tagjával

Bemutatjuk a Richter Főnix Közösség egyik legújabb tagját, Földvári Nagy Zsuzsannát, aki koraszülött babának adott életet, és aki ma már hozzá hasonló sorsú családokat segít.

- Főnixként egy igazán személyes történetet kellett megosztania sok emberrel. Miért vállalta? Fel lehet erre készülni lelkileg? A sok kérdésre és a nyilvánosság figyelmére?
A kisfilm fogatását azért vállaltam, mert szerettem volna megmutatni, hogy az életünk legsúlyosabb traumája lehet a legnagyobb tanítónk. A koraszülésre a koraszülésben érintett családokra és a koraszülöttséggel foglalkozó szakemberekre szerettem volna a figyelmet felhívni. A Jakupcsek Gabival készült mélyinterjún sírtam, évek óta sírás nélkül mesélem a történetünket, de ott patakokban folyt a könnyem, ahogyan felidéztem a szülést és az azt követő időszakot.
 


- Ez a figyelem nyilván segítheti az egyesület munkáját is. Mesélne a KORE munkájáról kicsit bővebben? Hogyan segítenek és hogyan segíthetne valaki Önöknek, ha támogatni szeretné a munkájukat?
Egyesületünk munkája 2007-ben kezdődött, akkor és azóta is önkéntes és érintett szülők alkotják a csapatot.
Mélyen elkötelezett anyukák és apukák dolgoznak a szabadidejükben azért, hogy a magyar koraszülöttellátás családbaratabbá válhasson. - és a sorstársi közösség megtartó ereje évről évre erősebbé válhasson. Egyesületünk nevéhez fűződik a Koraszülöttek Világnapja rendezvénysorozat, melyet a KORE honosított meg Magyarországon. Szervezetünk látja el az ápoláshoz fontos textíliákkal az ország 21 koraszülött intenzív osztályát . Fontos számunkra a felelős kommunikáció, így szakembereknek tartunk érzékenyítő előadásokat. Szervezetünk az elmúlt 3 évben egy kiemelt szponzor segítségével 29 PIC-re juttatott el osztályonként 1,5 millió forint értékű adományt. Így készültek anyaszobák, fürdőszobák, elektromos beléptető rendszerek. Az eszközparkot is bővítettük, nyitott inkubátorokkal, kórházi fejőgépekkel, légzésfigyelőkkel, szoptatós fotelekkel.
 


Számunkra nagyon fontos időszak van, az adó 1% felajánlásának ideje, nagyon hálásak vagyunk minden 1%-os felajánlásért . Adószámunk 18283114-1-06
 
- Gondolom Janka mindent tud élete első időszakáról. Mesélne egy picit róla? Küzd az anyai túlféltés ellen?
Janka márciusban volt 12 éves. Igen, ő mindent tud arról, hogy koraszülött volt, de ez az információ nem része a mindennapjainak.Ő a koraszülöttséget különlegességként éli meg. Janka egy nagyon különleges humorú és egyeniségű kisnagylány. Már egyáltalán nem féltem túl, az az időszak elmúlt. Ennek leküzdéséhez segítséget kértem, így szerencsére ez a probléma nem tartott olyan sokáig.
 
- Bizonyos témákkal kapcsolatban az a baj, hogy az emberek nem beszélnek róla elég nyíltan, vagy nincs elég ismeretük róla. Ön szerint a koraszülés témájára igaz ez? Továbbá hogyan lehetne a családokat jobba “felkészíteni” erre, hogyan lehetne segíteni nekik?
Szervezetünk egyik célja pont ez, hogy áttörjuk a tabu által emelt falat, hogy a koraszülés problémaköre széles társadalmi rétegekhez eljuthasson. Előfordul, hogy az emberek azt hiszik, hogy a baj mindig csak mással történik meg, de sajnos van, hogy eljön az a pillanat, amikor az a baj sajnos minket is elérhet.
A KORE védőnői támogató programja pont ezt a célt szolgálja, hogy azoknak a szakembereknek mesél a koraszülésről, a szülői szemszögből, akik az első perctől segítik a várandós édesanyákat.
 
- Mit gondol a Richter Főnix kezdeményezésről. Buzdítana másokat is, hogy osszák meg saját történetüket?
Kiváló kezdeményezés, mindenképp ajánlom másoknak is.
 
https://www.richteranokert.hu/fonix

Kommentek