Egyre nagyobb az igény a Richter Egészségváros rendezvények iránt

9 év, 61 helyszín, közel 300 millió forint adomány. Csak néhány szám, ami a Richter Egészségváros történetét jellemzi. A fennállásának 10 éves jubileumához közeledő kezdeményezés idén is 7 városba látogatott el. Tavasszal Budapesten, Hatvanban, Komlón, Kazincbarcikán, míg ősszel Gyulán, Bonyhádon és Balassagyarmaton vehettek részt ingyenes szűréseken, előadásokon, illetve tanácsadásokon az egészségükért és kórházukért tenni vágyók. A csatlakozók száma és az egyes helyszíneken összegyűlő adományösszegek is azt bizonyítják: a Richter Egészségváros iránt egyre nagyobb az igény. A Richter Gedeon Nyrt. saját kezdeményezésű, országjáró prevenciós programsorozatának három legmagasabb adománya idén gyűlt össze, ez pedig nem sikerült volna a résztvevő lakosság egyre tudatosabb aktivitása nélkül.

„Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak” – a Richter Egészségváros program ismert mottója. Ma már nincs az országnak olyan régiója, ahova a kezdetek óta ne látogatott volna el az elmúlt kilenc évben az országjáró kezdeményezés, és nemcsak ismerik az eseménysorozatot, hanem kifejezetten várják is. A helyszíni rendezvényeket több hónapos előkészítő munka előzi meg a városok, a kórházak és a Richter együttműködésével. A programon való lakossági részvétel pedig évről évre nő, ami igazolja a program létjogosultságát, hogy az egészségtudatosabb élet, a megelőzés igen is fontos tényező a lakosság számára, ha könnyen hozzáférhető.
 
Úgy gondolom, hogy a Richter Egészségváros szűrőprogrammal társaságunk olyan területet támogat, amelyre nagyon-nagy az igény, ugyanakkor igen forráshiányos. Az eltelt évek tapasztalata azt mutatja, ha megteremtjük a lehetőséget az emberek számára, akkor élnek is vele. Mi, a Richternél hiszünk abban, fontos, hogy olyan feladatot is ellássunk, amely valós hozzáadott értéket jelent az emberek, a betegek számára. Egy gyógyszercégnek amellett, hogy korszerű és elérhető árú készítményeket forgalmaz, tennie kell a prevenció érdekében is – fogalmazott Beke Zsuzsa, kormányzati kapcsolatok és PR vezető.
 


A Richter Egészségváros keretében az egyén egészségtudatosságra nevelése és a helyi kórházért való felelősségvállalás közös céllá kovácsolódik. Így aki az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon vagy előadásokon részt vesz, nemcsak önmagáért tesz, de kórházának eszközbeszerzését is segíti. Minden aktivitásért ugyanis 300 forintnak megfelelő adománypont jár, ami a nap végén hozzáadódik a Richter által felajánlott kétmillió forintos adományhoz. A motiváció adott, a helyiek pedig rendre igyekeznek is élni a lakóhelyükhöz elvitt lehetőséggel. A kezdetek óta több mint 60 helyszínen összesen mintegy 150 ezren vettek részt az ingyenes szűrővizsgálatokon. A kilenc év alatt a kezdeményezésben segítséget nyújtó szakemberek több, mint 136 ezer mérést végeztek el, ebből mintegy 31 ezer hozott olyan eredményt, ami figyelmeztető jellegű volt. Az eltelt évek alatt közel 300 millió forint adomány gyűlt össze, amiből csak az idei események eredménye közel 46,5 millió.
 
2017-ben 7 helyszínre látogatott el a Richter Egészségváros rendezvénysorozat: Budapest, Hatvan, Komló, Kazincbarcika, Gyula, Bonyhád és Balassagyarmat voltak a célállomások. Mind a tavaszi, mind az őszi rendezvényeken igen nagy volt az érdeklődés a szűrések, tanácsadások, előadások és a számos zenés, táncos program iránt. A résztvevők lelkesedése pedig a számokban is megmutatkozott. A Richter Egészségváros történetének három legmagasabb adományösszegét az idei helyszínek lakosai gyűjtötték össze. A képzeletbeli dobogó legtetején Komló áll, ahol a nap végére 9.304.400 forint gyűlt össze. A Baranya megyei várost Kazincbarcika követi 8.530.100 forinttal, és csak egy kicsivel lemaradva a rangsorban harmadik Bonyhád, ahol 8.338.400 forint gyűlt össze. Az adományok a helyi kórházak orvosi műszer- és szakmai eszközbeszerzését segítik. A tervek szerint az idei adományokból többek között kórházi ágyakat, gyermekek kezelését segítő eszközöket, koraszülött osztályra való műszereket, gasztroenterológiai és sebészeti eszközöket, valamint tüdőszűrő berendezést vásárolnak a partnerkórházak.
 

Kommentek