Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Tóthné Mikulás Veronika

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hetedik éve hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, május 14-ig bárki ajánlhat hősöket. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is ösztönzőleg, a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?
Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!
A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.
Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!
 
Tóthné Mikulás Veronika
Veronika életútja saját elmondása szerint a rút kiskacsa története a 21. században. Jelenleg szociális gondozó egy hajdúböszörményi idősek otthonában, de előtte harminc évig gyártósoron dolgozott Hajdú-Bihar megyében. Amikor 45 évesen ráébredt, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni, iskolapadba ült. Éjszakánként tanult és idősgondozó lett. Nem volt könnyű helyzete, hiszen a szakma elsajátítása mellett számítógépes ismereteit is bővítenie kellett. Kevesen hittek benne, de ő kitartóan küzdött céljaiért. Végül álma megvalósult. Az olajos köpenyt hófehér, élére vasalt munkaruha váltotta fel. A gyárból nehezen engedték el a megbízható munkaerőt, de végül jó utat kívántak neki az új életéhez. Ma is napi 12 órában dolgozik, de környezete szerint arcán nem fáradtság, hanem elégedettség tükröződik. Szabadidejében süteményt süt gondozottjainak, a bentlakók titkos kívánságait teljesíti. Egy-egy selyemkendő, egy szál virág, karkötő. Apróságok, de az idős nénik és bácsik számára ezek kincseknek számítanak a hétköznapokban. Jelenléte bearanyozza az otthon és az idősek életét. Meggyőződése, hogy minden pillanatot ki kell használni az életben a vidámságra az utolsó percig. Az idősek pedig tudják, hogy egy ilyen kísérőre különösen nagy szükség van ott, ahol mindennapi látogató a betegség és az elmúlás.
 


Engem a kislányom nevezett erre a díjra, mikor kiderült nagyon örültem és nem is gondoltam mekkora dolog történik velem.
Változást abban hozott, hogy sok értékes és aranyos emberrel ismerkedtem meg. Én is ismert lettem, biztatást és elismerést kaptam a családomtól ismerősöktől, és nagyon sok ismeretlen embertől.
 
De ettől függetlenül végzem a feladatom ugyanúgy, próbálok a legtökéletesebben teljesíteni munkában és a családban is!
Boldogsággal tölt el, ha valakinek segítek, apró dolgokkal megszépítem a napját. Örömet okoz, mikor a gondozottak jelzik, ha sokáig nem dolgozom, hogy: Jó, hogy végre újra itt vagy! Hol voltál eddig?
 
Nagyon büszke vagyok arra, hogy Aranyanyu lettem, de ezt a díjat sok-sok nőnek lehetne odaadni, mert ők is megvívják a maguk harcát az életben, és sokat kell küzdeniük lemondaniuk dolgokról, mert mi nők így vagyunk kitalálva.
Sok fantasztikus nőt ismerek, akik érdemesek lennének rá, hogy nevezzék őket.
 
Számomra a kikapcsolódás a könyv. Nagyon szeretek olvasni. És a virágok! Sok orchideám van, őket pátyolgatom, de imádok főzni is, és kipróbálni új dolgokat.
 
Van egy idézet ami nagyon szépen kifejezi, hogy mi az amit én képviselek:
"Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet."
(Gárdonyi Géza)
 


Kommentek