Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Mester Gyöngyi

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hetedik éve hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, május 14-ig bárki ajánlhat hősöket. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is ösztönzőleg, a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?
Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!
A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.
Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!
 
Mester Gyöngyi
Mester Gyöngyi munkavállalási tanácsadó a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban. Valójában egy varázsló. Mosolygós tekintetével, tenni akarásával, nagyszerű ötleteivel munkát, önbecsülést teremt ott, ahol már mindenki elhitte, hogy nincs mit tenni. Álláskereső klubot vezet munkanélkülieknek és olyan egyedülálló konstrukciót alkotott, amelyben hátrányos helyzetű családok lakásait újították fel állástalan szakemberek. Nem csak a lakások szépültek meg így, de azóta többen el is tudtak helyezkedni. Az ötletéből országosan elismert modellprogram lett. A rosszkedvű, magukat fölöslegesnek érző munkanélküliek társaságából pedig Gyöngyi egymásért drukkoló, önmagukért küzdő, tevékeny közösséget formált, melyben mindenki boldogabb, mint azelőtt.
 


Az elmúlt időszakban igazából az életem minden területére kihatott a Richter Aranyanyu Díjjal járó nagyon jóleső érzés (Ez így jut mindig eszembe: „jóleső”). Ezt az érzést akkor éreztem igazán intenzíven, mikor a díjat átvettem. Annyi pozitív energiát egy helyen, mint amennyi ott a teremben volt, soha eddig még nem éreztem sehol.
Nagyon kedves és megható emlék marad a díjra való jelölés a kolléganőmtől, a kisfilm készítése, a díjátadó, és minden ezzel kapcsolatos esemény, ami azóta történt.
 
Valójában a munkám nem változott. Ugyanaz a munkaköröm, ugyanazokkal a problémákkal kerülnek hozzám az emberek.
Szerencsére én alapvetően optimista vagyok, és ezt a hozzáállást próbálom az ügyfeleknek is átadni. Eddig is igyekeztem a legjobb tudásom szerint végezni a munkám, de ez a szakmai elismerés csak megerősített abban, hogy valószínűleg mások is úgy gondolják, hogy jó helyen vagyok.
 
Kivételes embereket ismerhettem meg díj által, mind az alapítók, szervezők, mind a díjazottak személyében. Rendkívüli jelentősége van napjainkban, hogy a Richter Aranyanyu Díj olyan nők munkájára hívja fel a figyelmet, akik maradandó értéket közvetítenek a munkájuk által. Mivel szociális területen dolgozom, külön örömet jelent, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok mellett most már ebben a szakmában tevékenykedőkre is felfigyeltek.
Mérhetetlen sok olyan jelölt és díjazott Aranyanyu van, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak, innovatívak, „bevállalósak”, meghatározó személyiségek a munkahelyükön.
 
Miután a díjat megkaptam, olyan emberek is megtaláltak, akikkel régen nem találkoztam, nem tudtunk egymásról. Régi ügyfelek is többen kerestek, hogy gratuláljanak. Szívet melengető érzés volt, mikor a szülőfalumból, Bárándról egy rádióműsoron keresztül köszöntöttek. Elmondhatatlanul jól esett, hogy ilyen szeretettel gondolnak rám ott, ahol felnőttem.
 
Néhány éve magánéletemben is sok változás történt, elváltam. Nem volt könnyű időszak, amin túl vagyok, de a nehézségek leküzdésében a három csodálatos lányom adott erőt. Nagyon büszke vagyok rájuk. Talpraesett, klassz csajok. Mostanra minden szépen kialakult az életemben, boldog vagyok velük és a párommal.
 
Meggyőződésem, hogy amikor az ember nehéz helyzetbe kerül, nem szabad mélyen belegondolni a problémákba, csak amikor már túl van a nehezén, és visszatekintve kell büszkének lenni magunkra, hogy milyen erősek voltunk. Egy segítő szakmában dolgozónak örülnie kell apró sikereknek is, ami egy nehéz helyzetben lévő ügyfele életvitelében előrejutást idéz elő.
 

Kommentek