Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Varga Diána

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, június 5-ig bárki ajánlhat â??hősöketâ?. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is, ösztönzőleg a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

 

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?

Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!

A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.

Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!

Varga Diána

Varga Diána pályafutását színészként kezdte, főként gyerekdarabokban játszott. Mai napig azt vallja, hogy a gyerekek a legönfeledtebb, legőszintébb társaság, feltöltődik, és gazdagabb lesz általuk. A gyerek agykontroll módszert használva annak szenteli életét, hogy segítse őket abban, hogy kiegyensúlyozott, elégedett fiatalokká válhassanak. A matekórán, dolgozat előtti izgalomtól kezdve, jobb eredmények elérésén át, figyelemzavar, hiperaktivitás, tanulással kapcsolatos problémák leküzdéséig bármiben számíthatnak rá tanítványai. Népes rajongótábora szerint Dia megnyerő személyisége, magabiztossága, céltudatossága, türelme, hozzáértése páratlan. Hiszi, hogy minden fejben dől el és abban támogatja tanítványait, hogy bízzanak magukban, váltsák valóra álmaikat. Számos jelölője között bőven akadnak eredményes élsportolók, vagy különböző nehézségekkel küzdő gyerekek szülei, akik mind szinte családtagként tekintenek Diára. Kapcsolata a gyerekekkel nem ér véget a tanfolyamok után, találkozókon, klubfoglalkozásokon van lehetőségük az élményeik megosztására, így tényleg elmondható, hogy a tanuláson túl életre szóló barátság is fűzi őket példaképükhöz.

-Mi történt Önnel az elmúlt évben?

Csupa jó, és nem csak ebben az évben. Einsteint idézve: "Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy a világon semmi sem varázslat. Vagy pedig abban, hogy a világon minden varázslat." Minden napot hálával kezdek, szeretek élni. Igyekszem a jelenben és a mostban lenni. A lifelong learning jegyében a tavalyi évet egy izgalmas képzéssel zártam. Neurofeedback tréner lettem. Továbbra is élem a sorsom: motivációs trénerként egyre több sportoló kéri segítségemet, s az ő sikerük óriási lendületet ad nekem is. Szenvedélyem a hivatásom.

-Milyen változásokat hozott az életében ez a jelölés és elismerés?

Változásokat nem hozott, inkább felismeréseket. Rájöttem arra, hogy nagyon sokan szeretnek és elismerik a munkám eredményességét, s ez nagyon jól esett. Az emberek szeretete ad erőt, motivációt  és lendületet akkor is, amikor elfáradnék.

-Egy év távlatából mit jelent Ön számára a díj?

Elismerést és visszajelzést, hogy jó úton haladok. Hálás vagyok a Richternek, hogy létrehozták ezt a díjat, és még számos projektjük van, ami a nőkről szól. Hiszek abban, hogy az energetika törvénye alapján: amit adsz, azt kapod vissza. A Richter sokat ad a projektjeivel (Richter Egészségváros, Terézanyu pályázat) az embereknek, és ez remélhetőleg visszafelé is hat.

-Mit gondol, miért jó Aranyanyunak lenni, és miért jó, hogy létezik egy ilyen díj?

A díj létezése azért fontos, mert nagyon sok segítő munkát végző nő van, akik a mindennapokban vagy nem kapnak visszajelzést a munkájukról, vagy kapnak, de nem a megfelelő formában. Minden ember számára fontos a visszajelzés, az elismerés. Aranyanyunak lenni azt jelenti, hogy még inkább törekednünk kell arra, hogy a szakmai és emberi értéket amit képviselünk elvigyük sok emberhez.

-Több Aranyanyu mesélt arról, hogy egy különleges közösség tagjává vált ezzel az elismeréssel. Ön tud esetleg személyes példát hozni arra, hogy hogyan kapcsolódott össze a többi jelölttel és díjazottal az elismerés révén?

Igen, több Aranyanyu kollégával gondolkodunk közös projektben. Almássy Monival és Mangó Gabival is ötleteltünk már. Remélem hamarosan a tettek mezejére lépünk. A csapat nagyon inspiráló és megtisztelő ilyen fantasztikus emberek között lenni. 

-Lenne olyan ember, akit Ön is jelölne a díjra?

Igen, és a napokban le is adom a jelölésem rá.

-Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza Önnek a munkájában?

A legnagyobb öröm, amikor visszajeleznek, hogy eredményesebbek lettek, magabiztosabbak, tudatosabbak. Szívből örülök, amikor azt látom, hogy egy ember akinek segíthettem, önmaga tud lenni. Kinyílik neki a világ, és szárnyal boldogan, mert rájön arra, hogy mennyi képessége van, amiről nem is tudta, hogy létezik. Elkezdi ÉLNI az életét.

-Mi az, ami kikapcsolja Önt a munkáján kívül?

Pár évvel ezelőtt "véletlenül" jutottam el egy balett előadásra az Operába. Akkor éreztem először, hogy ez az, ami engem igazán kikapcsol. Az Operába és az Erkel színházba is van már balett bérletünk, imádom. A magyar balett világszínvonalú. A balett mellett még kikapcsol a barátokkal való időtöltés, a zenehallgatás, és a mozgás. Visszakanyarodva megint Einsteinhez: "Az élet olyan, mint a biciklizés: ahhoz, hogy egyensúlyban maradj, folyamatosan mozognod kell. "

 

Kommentek