Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Tóthné Perei Márta

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, június 5-ig bárki ajánlhat â??hősöketâ?. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is, ösztönzőleg a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

 

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?

Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!

A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.

Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!

Tóthné Perei Márta

Tóthné Perei Márta életét egy tizenkét évvel ezelőtti telefonhívás változtatta meg. Nem volt kérdés számára, hogy magukhoz veszik testvére hirtelen, tragikus körülmények között árván maradt öt gyermekét. Könyvelői állását feladva nevelőszülőként vállalta az akkor nyolc éves ikrek Mirjam és Rebeka, a hatéves Debora, a négyéves Péter és a legkisebb, kétéves Jokébed nevelését. Bár a gyerekek testileg és lelkileg is sok viszontagságon mentek keresztül, Márta és lelkész férje mindig annak szellemében segítettek feldolgozni nekik a történteket, hogy szeretettel emlékezhessenek szüleikre. A gyerekek "Maminak" köszönhetően boldog családot tudhatnak magukénak, soha semmiben nem szenvedtek hiányt, csupán a be nem fejezett kerítés és a soha ki nem ásott kerti medence helye mutatja, hogy Márta életében tizenkét éve az a legfontosabb, hogy az öt testvérnek minden tőle telhetőt megadhasson. Bár saját gyereke nem született, úgy érzi, ennél több szeretetet másnak sem tudna adni.

-Milyen változásokat hozott az életében ez a jelölés és elismerés?

-A Richter Aranyanyu Díj után sokan megkerestek TV-től, rádióktól és újságoktól interjút kérve. Ezekre igen sokan reagáltak ismerősök és ismeretlenek is.

-Egy év távlatából mit jelent Ön számára a díj?

-Számomra a díj mindenképpen nagy megbecsülés. Kizökkentett a mindennapok szürkeségéből. Az önbizalmamat is növelte. Megerősödött bennem, amit addig is tudtam, hogy csodálatos gyerekeket kaptam. Fontos számomra, mert felhívja a figyelmet a nők hősies munkájára, és ez az elismerés, remélem a társadalomra is kihatással van.

-Több Aranyanyu mesélt arról, hogy egy különleges közösség tagjává vált ezzel az elismeréssel. Ön tud esetleg személyes példát hozni arra, hogy hogyan kapcsolódott össze a többi jelölttel és díjazottal?

-Ennek a közösségnek a tagjának lenni fantasztikus lehetőség. Egy olyan ösztönző, bátorító és kreatív csapat, amiről én eddig nem is gondoltam, hogy létezik. Igyekszik mindenki segíteni, emelni a másikat, szeretettel mellé állni.

Rácz Zsuzsi, Beke Zsuzsi és Kucsinka Gabi fantasztikus motorjai az egésznek (persze mindenki más is). Olyan pozitív energiát hordoznak, ami teljesen áthatja az egész csapatot. Egyszerűen csúcs!

-Lenne olyan ember, akit Ön is jelölne a díjra?

Természetesen az én környezetemben is vannak olyanok, akik méltóak lennének erre a díjra. Tanárok, gyerekorvos.

-Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza Önnek a munkájában, az anyaságban?

-Az én munkámban a legnagyobb örömet az jelenti, amikor látom a gyermekek testi-lelki, egészséges fejlődését. Hogy az a sok minden, amin keresztül mentek, hogy vált előnyükre. Ráadásul a nehézségek ellenére az én életem is kiteljesedett. Fantasztikus családunk van.

-Mi az, ami kikapcsolja Önt a munkáján kívül?

-Kikapcsolódásképpen szeretek a férjemmel együtt lenni, aki egy csodálatos fickó. Amikor csak tehetem olvasok. Keresztyének vagyunk és abban is örömömet lelem.

Kommentek