Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Furugh Switzer

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, június 5-ig bárki ajánlhat â??hősöketâ?. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is, ösztönzőleg a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

 

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?

Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!

A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.

Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!

Furugh Switzer

Furugh Switzer kanadai-perzsa szociológus és tanár, aki 20 éve érkezett Magyarországra. Hamar szembesült azzal, hogy az általános iskolában már behozhatatlan hátránnyal induló roma gyerekek integrálása alapvető nehézségekkel jár. A Furugh által kifejlesztett Meséd – Mesélő Édesanyák programot az a felismerés hívta életre, hogy ha a gyermekeknek mesét olvasnak,  akkor a kicsik fejlődő képességeik révén könnyebben beilleszkednek az iskola életébe, ott jobban teljesítenek, és tovább is maradnak meg a rendszerben. A közös meseolvasás azoknak az édesanyáknak biztosít támogató, szeretetteljes légkört, akiknek kizárólag kudarcok kötődnek saját iskolai éveikhez, és akik korábban csak az alkalmatlanság érzésével találkozhattak a tanulás során. A Meséd foglalkozások végén az anyukák hazavihetik a könyveket, amiket a gyermekek nagy örömmel várnak. Így a projekt végére egy kisebb házi könyvtáruk lesz, melyre sok családban szinte oltárként tekintenek. A folyamat során az édesanyák önbizalomra, önbecsülésre tesznek szert, pozitív élményekkel gazdagodnak az olvasás, tanulás területén, és ezt természetes módon, magától értetődően tudják továbbadni gyermekeiknek. Emellett a meseolvasás a meghitt anya-gyermek kapcsolatot is erősíti. Jelentős siker, hogy a projekt eredményeképpen hazánkban 60 közösség, több száz nő és több mint ezer gyerek kapott új esélyt egy eredményesebb életre. A Meséd program az országhatárt átlépve már sikeresen működik Macedóniában, Szlovákiában és Romániában is.

-Mi történt Önnel az elmúlt évben?

Ugyanazt a munkát végzem továbbra is, mint azelőtt, de valahogy még több erőt kaptam ettől az elismeréstől. Több jó ember is keresett már, aki szívesen segítene a Meséd projektben.

-Milyen változásokat hozott az életében ez a jelölés és elismerés?

A jelölésről nem is tudtam. Nagy meglepetés volt, amikor a hívás jött, hogy bekerültem a döntősök közé. Aztán amikor díjat kaptam, persze nagy öröm volt számomra, de ami még jobban esett az volt, hogy rengeteg barát és ismerős örült velem együtt. Az hogy ilyen sok ember van az életemben, aki jót kíván nekem, sok örömöt és hálát hozott a szívemben.

-Egy év távlatából mit jelent Ön számára a díj?

Azt hogy felelős vagyok ezért az elismerésért, és próbálom a legjobbat tenni a saját területemen.

-Mit gondol, miért jó Aranyanyunak lenni, és miért jó, hogy létezik egy ilyen díj?

Szerintem Aranyanyunak lenni azt jelenti, hogy nem vagy egyedül ebben a feladatban, amit magadnak választottál. Azért jó, mert bátorítja az embert, nem csak azt aki megkapja, hanem a többieket is, akik hallanak erről vagy szavaznak. Mindannyian együtt vagyunk felelősek az életünk jobbulásért. Nekem csak nekem szól ez, hanem sok más embernek is, aki velem együtt dolgoztak vagy részei a Meséd projektnek.

-Több Aranyanyu mesélt arról, hogy egy különleges közösség tagjává vált ezzel az elismeréssel. Ön tud esetleg személyes példát hozni arra, hogy hogyan kapcsolódott össze a többi jelölttel és díjazottal az elismerés révén?

Megtisztelés ilyen sok jó ember között lenni. A jóság mindig nagyon érezhető számomra, amikor velük vagyok. Együtt tevekénykedtünk. Meghívtam például az egyik Aranyanyut, hogy látogassa meg a Meséd csoportot, és mutathattam neki újdonságokat. Ez is nagyon jó élmény volt.

-Lenne olyan ember, akit Ön is jelölne a díjra?

Igen mindenképpen. Ezengondolkozom.

-Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza Önnek a munkájában?

Ha látom, hogy fiatal roma anyukák feltalálják magukat, és rájönnek a saját kepésségeikre és továbbtanulásra szánják el magukat. Kijutnak az ördögi körből és jobb életet építenek maguknak és a gyerekeknek. De ebben persze nagyon fontos szerepe van a társadalomnak is.

-Mi az, ami kikapcsolja Önt a munkáján kívül?

Egy séta a párommal, olvasás, tánc vagy csak egy jó filmet nézni.

Fotó: Tar Éva

Kommentek