Beszélgetés a Richter Aranyanyu díjazottjaival: Dr. Katona Renáta

A Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Richter Aranyanyu Díjat. Kezdetét vette az idei program jelölési szakasza, június 5-ig bárki ajánlhat â??hősöketâ?. Míg várjuk a jelöléseiteket (orvos, pedagógus, egészségügyi és szociális területen dolgozó nő kategóriában), addig is, ösztönzőleg a tavalyi év díjazottjai mesélnek.

 

Van olyan pedagógus, aki meghatározó az életedben? Vagy a gyermekedében? Van olyan orvos vagy egészségügyi dolgozó, aki emberségből, szeretetből olyat tett értetek, ami talán másnak nem tűnik fel, de nektek kinyitotta a világot, megváltoztatta az életeteket? Ismersz olyan szociális szférában dolgozó nőt, aki szakmai felkészültségén túl kivételes empátiájával is segíti a hozzá fordulókat?

Most, egy év távlatából újra bemutatjuk a tavalyi díjazottakat. Amellett, hogy szeretnénk hozzátok, az olvasóinkhoz közelebb hozni ezeket a rendkívüli nőket, arra ösztönöznénk Titeket, hogy ne habozzatok, jelöljetek a www.aranyanyu.hu oldalon, ha a sors már utatokba sodort olyan személyt, aki nélkül most nem ott tartanátok, ahol!

A jelöléssel megköszönhetitek neki a fáradozását, a szakmai segítségnyújtását, az empátiáját, a jóságát.

Mert mindenkinek van legalább egy Aranyanyuja!

Dr. Katona Renáta

Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász a szegedi klinikán, speciális szakterülete a meddőség kezelése. Klinikai orvosként, mint szőke ciklon száguld a folyosókon, de amikor a betegeivel konzultál, nem rohan sehova, mintha búra lenne körülöttük, csak arra az egy emberre koncentrál. Fontos számára a családja, a legfontosabb a kisfia, saját tapasztalata is van, hogy milyen, amikor az ember hosszan, egy ideig eredménytelenül vágyik gyerekre. Talán épp ezért, az átlagnál fontosabb számára mások családja, a betegei teljes élete: teste-lelke. Rendíthetetlen optimizmussal veti bele magát a kórképek tanulmányozásába, akár nőgyógyászati problémáról van szó, akár nem. A betegeit rendszeresen látogatja akkor is, ha nem az ő "kése alatt" feküdtek és a műtéthez az égvilágon semmi köze sincs. Egy dologtól fél: ha váratlan szakmai kérdés éri, amire nem tudja egyből a választ. Lázas sietséggel, tökéletes precizitással utánanéz. Megingathatatlanul vidám és javíthatatlan maximalista. Minden betege nevét - a férjek és a gyerekeik nevét is beleértve - azonnal tudja, de aktuális vizsgálati eredményeikről is bárhol bármikor tájékoztatja páciensét akár egy véletlen, boltban való találkozás alkalmával is.  

 

 

-Mi történt Önnel az elmúlt évben? Rengeteg elismerést és gratulációt kaptam a pácienseimtől és családtagjaiktól az összes létező szeretetnyelven. Nagyon boldoggá tett a sok megerősítés, hogy továbbra is a saját elveim és betegeim prioritásai mentén vezető úton haladjak tovább. Ugyanakkor arra sarkall, hogy folyamatosan képezzem magam, lehetőségeimhez mérten még több betegen, gyermektelen páron segíteni tudjak. Emellett továbbra is ugyanazokon a munkahelyeken dolgozom, mint a Richter Aranyanyu díj előtt, pedig sok egyéb lehetőséget is kínáltak. De én szeretem a jelenlegi munkámat, ragaszkodom a hozzám bizalommal forduló betegeimhez, akiktől ráadásul ezt a komoly elismerést is kaptam.

-Egy év távlatából mit jelent Ön számára a díj?

A legnagyobb elismerést a jelölés és az általa kiváltott szeretethullám jelentette. Sok páciensemnek adott egy lökést, hogy verbalizálják, megírják, ölelésükkel, figyelmességükkel kifejezzék a szeretetüket, megbecsülésüket.

Másokban a kisfilm, az interjúk ismeretlenül is egy bizalmat indítottak el. Sokan keresnek fel az ország minden részéből a Richter Aranyanyu díj kapcsán.

A legnagyobb hozadéknak az újonnan megismert, kivételes emberek barátságát érzem. Kiteljesedett az életem. Még sokkal többet dolgozom, mint előtte, de óriási lendületet, lelkesedést adott a díjjal járó elismerés. Emellett sok felkérést kapok karitatív szervezetektől, illetve prevenciós célú kampányokban való részvételre, amelyek nagyon megtisztelőek és felemelő feladatok.

-Mit gondol, miért jó Aranyanyunak lenni, és miért jó, hogy létezik egy ilyen díj?

Aranyanyunak lenni csodás megerősítés, ugyanakkor óriási felelősség.

A Richter Aranyanyu díj óriási belső fejlődési lehetőséget nyitott meg számomra, igyekszem méltó lenni a díjhoz. Helyére kerültek a prioritások, igyekszem az energiáimat a fontos dolgok irányában fókuszálni. Azóta sokkal nagyobb belső békére és önmérsékletre tettem szert. Ha valami igazságtalanság ér, megpróbálok a másik szerepébe illeszkedni és közelíteni az álláspontokat.

A díj jelentősége, hogy egyedülálló módon rávilágít olyan emberek munkájára, akiknek tevékenysége nem olyan nyilvánvaló a nagyközönség, csak az érintettek számára. Értékteremtő szerepe van egy ilyen díjnak.

-Több Aranyanyu mesélt arról, hogy egy különleges közösség tagjává vált ezzel az elismeréssel. Ön tud esetleg személyes példát hozni arra, hogy hogyan kapcsolódott össze a többi jelölttel és díjazottal az elismerés révén?

A Richter Aranyanyu díjban az a legnagyszerűbb, hogy nem ér véget a díjkiosztó gálával, hanem az Aranyanyu klubban folytatódik. Úgy éreztem magam az első ilyen rendezvényen, mint aki egy hosszú, fáradságos útról végre hazaért, és jólesően rácsodálkoztam, hogy nem vagyok kakukktojás többé. „Mi itt mind azok vagyunk!”- ahogy Kenessey Andi Aranyanyu társam mondta.

Igazi, mély barátságok, karmikus találkozások vártak itt rám. Nagyon szurkoltam Fórizs Évának, akinek a szakmai életében rengeteg az enyémhez hasonló fordulat történt. ő nőgyógyásznak készült, én pszichiáternek, és csodás módon mindenki mégis a helyére került. Biztosan bekapcsolódom az Andi (dr. Kenessey Andrea) nevéhez kötődő Mellrákfórum mozgalom munkájába. Bámulatos Kelemen Edit áldozatos munkája és nagyszerű érzés, hogy tudom kihez forduljak ha diabeteses páciensem érkezik, ha valamelyik betegem erőszak áldozatává válik. Nincs lehetőségem azt a rengeteg potenciális kapcsolódást még felsorolni sem.

-Lenne olyan ember, akit Ön is jelölne a díjra?

Nagyon sok értékes ember van a környezetemben, nehéz a döntés.

Ha választhatnék, orvos kategóriában a kisfiam gyermekorvosát jelölném. Orvos-szülőként a legkisebb apróság miatt is hihetetlen pánik tud rajtam kitörni, ha végiggondolom, hogy milyen súlyos betegségek is állhatnak a tünetek hátterében. Editke doktornő mindig nyugodt, felkészült és már harmonikus személyisége is olyan megnyugtató.

Pedagógus kategóriában a választásom felső tagozatos osztályfőnökömre, Horváth Andrásra esne. Ha lehetne férfit is jelölni, a legjobb helyre kerülne a díj. Példás emberségével, hihetetlen műveltségével és különleges érzékenységével igazi példakép előttem. Neki köszönhetem az első operaélményemet, a rengeteg biztatást, amely az orvosi hivatás felé terelgetett és azt a felismerést, hogy kitartással bármire képes lehetek. Például annyira nem tudtam rajzolni, hogy órán sírva fakadtam. Hetekig fel voltam mentve rajzból, amíg a többiek rajzoltak, én műalkotásokat elemeztem. Két évvel később pedig egy szenvedélybetegségekkel kapcsolatos plakátverseny kapcsán még rajzpályázaton is indította a munkámat. Kivételes ember, nagyra becsülöm a barátságát.

-Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza Önnek a munkájában?

Örülök a közös sikernek, a régen várt babaáldásnak, egy család teljessé válásának, egy kisgyerek mosolyának. Örülök egy diagnózis megszületésének, egy sikeres műtétnek. Köszönöm a rengeteg lehetőséget és bizalmat, amelyet folyamatosan kapok és a legjobban annak, hogy azt csinálhatom, ami az álmom volt.

-Mi az, ami kikapcsolja Önt a munkáján kívül?

Nagyon szeretek a családommal otthonról kimozdulni. Szeretünk túrázni, a természetben barangolni. Szeretem a hegyeket, az erdő nyugalmát. Rajongok az operáért gyermekkorom óta, de az is teljesen kikapcsol, ha a kisfiam gitározik nekem.

Kommentek