Az egészségtudatosság hónapja!

Igen sokan éltek a lehetőséggel és kilátogattak a Richter Egészségváros hajdúböszörményi rendezvényére. Az eseményt indító reggeli egészségsétán több, mint ezerötszázan vettek részt. A lakosság lelkesedése nap közben sem csökkent, az ingyenes szűréseken rendre sorok álltak, az előadások és tanácsadások sátrai pedig megteltek. A helyiek aktivitásukkal nem csak saját egészségükért, hanem rendelőintézetükért is tettek. A Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány ugyanis a résztvevők lelkesedésének köszönhetően a nap végére hétmilliónégyszázhatvanezer-hatszáz forintra nőtt. Az összegyűlt összegből endoszkópos labor kialakítását és elindítását tervezi a Hajdúböszörmény Szakrendelő Intézet.

Hosszú várakozás, pénz, nehezen összeegyeztethető helyszín és idő. Legtöbbször elsőre ez jut eszükbe az embereknek a szűrésekről. Pedig egyes betegségek esetében a mihamarabbi diagnosztizálás a kezelés eredményességét is befolyásolhatja. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára az Egészségváros programot.
 
„Nem gondoltuk volna, hogy ennyire népszerű lesz. Nyilvánvalóan mi is sokat tanultunk az évek során, például hogy mit lehet még jobban csinálni, min érdemes változtatni a lakosság igényeknek megfelelően. Azt látjuk, hogy ma már a Richter Egészségváros egy igen sikeres rendezvény, helyszínenként akár öt-hatezer ember is megfordul, a résztvevők aktív pontgyűjtésének köszönhetően pedig jelentős összeg tud összegyűlni a helyi egészségügyi intézmény javára” - fogalmazott Beke Zsuzsa, PR és kormányzati kapcsolatok vezető.
 
A kezdeményezés egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is. A Program indulása óta eddig 66 városban, mintegy 160 ezren vettek részt rendezvénysorozat eseményein. Ezalatt több, mint 146 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 320 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.
 


A Richter Egészségváros szeptember 15-én Hajdúböszörményben a Bocskai István téren reggel 9:00-17:00-ig várta az egészségükért és rendelőintézetükért tenni vágyókat. Az egész napos rendezvény az egészségsétával indult, amelyen több, mint ... vettek részt. Az esemény nagyszínpadán fellépések váltották egymást, míg a több, mint 30 helyszíni sátorban előadások, tanácsadások és szűrések várták az érdeklődőket. Nagy volt az igény a nőgyógyászati tanácsadás iránt,, melyen közel 300-an vettek részt. Ennél is népszerűbb volt a vérnyomásmérés, melyre mintegy hatszázanan jelentkeztek be. Szintén hosszú sorok álltak a szív- és érrendszeri kockázat mérésénél. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Tari Annamária és Béres Alexandra előadását is meghallgathatták az érdeklődök, de találkozhattak személyesen a program fővédnökével, Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel is.
 
Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attilával. A fővárosiak aktivitásának a nap végére meglett az eredménye, hiszen a részvételükkel nem csak saját egészségükért, hanem rendelőintézetükért is tettek. Minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypont járt. Az így összegyűlt összeg révén a Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány a rendezvény végére több, mint hétmillió forintra nőtt.
 
Dr. Erdős András ügyvezető igazgató főorvos mindenkinek megköszönte a részvételt és a lebonyolításban nyújtott munkát. A Hajdúböszörmény Szakrendelő Intézet vezetője szerint nemes célért folyt a gyűjtés, ezért különösen is nagy öröm a végső eredmény.
 
Az összegyűlt összegből endoszkópos labor kialakítását és elindítását tervezi a Hajdúböszörmény Szakrendelő Intézet.

Kommentek