A szűrés nem csak arra szolgál, hogy egy adott állapotot rögzítsen, hanem arra is, hogy utat mutasson a megoldás irányába – Interjú Dr. Erdős András ügyvezetővel

2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés tavasszal és nyár elején négy helyszínre látogat el. Szeptember 15-én Hajdúböszörményben várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de a helyi szakrendelőért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a Hajdúböszörmény Szakrendelő Intézet ügyvezetőjével, Dr. Erdős Andrással beszélgettünk.

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a koleszterin. Az Önök városában ezek a jelenségek mennyire jellemzőek?
Hajdúböszörmény lakossága sem tér el az országos megbetegedési statisztikáktól. Nálunk is a szív-, és érrendszeri problémák, metabolikus kórképek, a cukorbetegség és a rák azok, amik a vezető halálozási okok. Ezeken felül – alföldi városként – itt még a mozgásszervi és a légúti betegségek száma is magasabb.
A világban, jóléti társadalmakban általános jelenség a várható élettartam növekedése, Hajdúböszörményben is ezt tapasztaljuk. Az időskorú lakosok aránya magas, és tény az is, hogy a születések száma éves szinten sajnos csökkenést mutat, ennél fogva a kórfánk az idősödő településekéhez hasonló.
 
Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az orvosi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson és meg is fogadják a szűrések fontosságának üzenetét?
Úgy gondolom, lassan sikerül eljutnunk oda, hogy a lakosok is egyre inkább kezdik komolyan venni a megelőzés szerepét. Itt Hajdúböszörményben, immáron öt éve az Egészségfejlesztési Iroda keretében ingyenesen vehető igénybe több szűrés is. Ezek általában olyan vizsgálatok, amelyek népbetegségek kiszűrésére vonatkoznak.
Szakmailag csak megerősíteni tudom, hogy a prevenció elsődleges szerepe, hogy már korai stádiumban fel tudja hívni az érintett lakos figyelmét egy adott problémára. Az egészségügy leterheltsége miatt mi is tapasztaljuk azt, hogy azok az esetek sorolódnak hátrább, akiknek még nincsenek komoly tünetei. Általános tapasztalat, hogy leginkább akkor megy egy páciens orvoshoz, ha már valós, olykor súlyos problémája van.
Kétségtelen, hogy az alapellátás feladata a szűrés. Ugyanakkor azt látjuk, hogy ha egy ilyen megelőző vizsgálat során esetleg az derül ki, hogy további kezelés vagy vizsgálat szükséges, azt sokszor elengedik, hanyagolják az emberek, legtöbbször időhiányra hivatkozva.
A szűrés révén lehetőség nyílik arra, hogy időben jelezhessük a bajt, és így lehetőség nyílik arra, hogy megfelelő kezeléssel, életmódváltással a betegség súlyosbodása is megakadályozható legyen. Úgy gondolom, fontos lenne a lakosság gondolkodását ebbe az irányba elmozdítani, és elérni azt, hogy megértsék : a szűrés nem csak arra szolgál, hogy egy adott állapotot rögzítsen, hanem arra is, hogy utat mutasson a megoldás irányába.
 
Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége, a várakozás, vagy éppen az eredménytől való tartás. Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet ilyen szempontból?
Az olyan rendezvénynek, mint a Richter Egészségvárosnak a szűrésekkel kapcsolatos gondolkodás, esetleges előítélet, rossz beidegződés enyhítésében is nagy szerepe van. Bizony sokan vannak, akik félnek, tartanak a szűrésektől, orvosi vizsgálatoktól. Pedig ez se más, mint egy bizonyítvány, csak éppen a testünk állapotáról szól. Ha például odafigyelünk az egészségünkre, akkor valószínű a bizonyítványban is jó eredmény lesz. Ellenben ha elhanyagoltuk a kondíciónkat, egészségügyi problémáinkat, akkor a szűrés egy jó alkalom, hogy ez kimutatható legyen, felszínre kerüljön, és így a szükséges módosítások is még időben megtehetők. A Richter Egészségváros egyik nagy előnye, hogy széleskörűen, egyszerre több szervrendszert érintő megelőző vizsgálat lehetőségét hozza el a résztvevőknek, és így a bizonyítvány is sokkal átfogóbb lehet. Nemcsak rámutat az esetleges eltérésekre, hanem utat, megoldást is kínál a mozgásbeli, táplálkozási és szakmai tanácsok révén. Ráadásul az esemény programja igen színes, így a családok minden tagját meg tudja szólítani.
 
A Richter Egészségváros rendezvények struktúrája kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy részt vesznek az eseményen, de aktivitásukkal a helyi egészségügyi intézményét is segítik (adománypont gyűjtése). Mit gondol erről?
Egy nagyon jó koncepciónak, egy jó ötletnek tartom azt, ahogy ez a rendezvény felépül. Bár az utóbbi években történt elmozdulás az egészségügyi intézmények támogatása, fejlesztése területén, de azért még bőven van hova előrelépni. Éppen ezért egy ilyen többlet forrás lehetőség, ami a rendezvényen a helyiek aktivitása révén, adománypontokkal összegyűlik, nagy segítség számunkra a továbblépésre, a fejlesztésre. A helyiek oldaláról pedig ösztönző erő, hiszen nemcsak önmaguk egészségéért, hanem a közösségért is tehetnek, ha részt vesznek az eseményen. Ráadásul egy olyan folyamatot vetít elő, ami mindenképp követendő, növeli a jövőért, jövő generációkért való felelősségtudatot is.
 
Az egész napos rendezvény végén a résztvevők aktivitásának és a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adomány minden alkalommal a helyi egészségügyi létesítmény célját segíti. Önök mire tervezik felhasználni az adományt?
Tervünk egy endoszkópos labor beindítása, amely bél- és gyomor-vizsgálatokat, szűréseket végez majd helyben. Tapasztalatunk ugyanis az, hogy sokszor azokon a vizsgálatokon, amelyekhez utazniuk kell a betegeknek, előjegyzéssel, alacsonyabb is a részvétel. Jobb szeretik a páciensek, ha helyben elvégezhetőek a szűrések. Utazni már akkor utaznak, ha komolyabb, terápiás kezelést igénylő a betegség. Bízunk benne, hogy sikerül az említett plusz szolgáltatást megvalósítanunk.

Kommentek