A Richter Egészségváros színes programja az egész családot képes megszólítani – Interjú Dr. Kiss Marianna igazgatóval

2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés ősszel három helyszínre látogat el. Szeptember 8-án Budapest XVI. kerületében, az önkormányzat előtti téren, a Havashalom parkban várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de a helyi szakrendelőért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatójával, Dr. Kiss Mariannával beszélgettünk.

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a koleszterin. Az Önök kerületében mi jellemzi a lakosok egészségügyi korképét?
Annak ellenére, hogy kertváros vagyunk, sajnos az egészségügyi mutatóink egyáltalán nem jobbak, mint az országos átlag, sőt, van ahol még rosszabbak is. Kerületünkben is jellemző, hogy nő az idősek aránya. A korosztályos jellemzők pedig mindenképp növelik a kerületi egészségügyi ellátó rendszer terheit. Idősebb korban ugyanis gyakoribbak a krónikus megbetegedések. Az ÁNTSZ 1999-2015 közötti statisztikai adatai is ezt igazolják, hiszen például a rosszindulatai daganatok előfordulási gyakorisága az érintett időszak alatt háromszorosára nőtt, míg a kettes típusú cukorbetegségé 2,6 -szorosára emelkedett. Közel hasonló arányban változott a magas vérnyomással jelentkezők száma is. Területünkön igen komoly problémát jelent a degeneratív ízületi megbetegedések valamint az asztma és a krónikus légzőszervi megbetegedések számának növekedése is. Utóbbiak kapcsán még mindig azt tapasztaljuk, hogy a dohányzás az egyik legfőbb veszélyforrás, és annak ellenére, hogy szigorodtak a dohányzásra vonatkozó szabályok, a cigarettázók száma nem csökkent, csak a dohányzási szokások módosultak.
 
Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az orvosi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson és meg is fogadják a szűrések fontosságának üzenetét?
Az orvostudomány az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött. Ma már nagyon sok betegséget meg tudunk gyógyítani, ha azt idejekorán felismerjük. Ebből kifolyólag a késői diagnózis kedvezőtlenül hathat a kezelés eredményességére, hiszen rosszabb helyzetből indítja a szakmai ellátás folyamatát, mintha egy korai stádiumban felismertük volna a betegséget. Sajnos azt látjuk, hogy az aktív korúak – fiatalok és középkorúak – azok, akik a legkevésbé járnak szűrésekre, maximum a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra mennek el. Leginkább csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már komoly baj van. A súlyos és krónikus betegségek nagy része ugyanakkor igen alattomos tud lenni, sokáig ugyanis nem mutat komolyabb tüneteket, se fájdalmat. Ebből a szempontból is igen fontosak a megelőző vizsgálatok, mert azokkal ezek a betegségek még korai stádiumban kiszűrhetők.
 
Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége, a várakozás, vagy éppen az eredménytől való tartás. Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet ilyen szempontból?
Ez a rendezvény egy nagyon jó kezdeményezés. A mi intézményünk is minden évben szervez egészségnapot. A tapasztalatunk az, hogy erre inkább az idősebb korosztály jön el, akik egyébként is rendszeresen járnak orvosi vizsgálatra. Pont az a korosztály - a fiatalabbak, az aktív korúak – akiket a prevenció szempontjából jobban el kellene érni, ők nem vesznek részt az eseményeinken. A Richter Egészségváros színes programja az egész családot képes megszólítani, így a fiatalabb korosztály is jobban elérhető. Bízom benne, hogy sokan lesznek olyanok a szeptemberi eseményen, akik lehet, hogy elsősorban a színes program miatt jönnek majd ki, de egyúttal a szűréseken és tanácsadásokon is részt vesznek majd. Így azt a korosztályt, célcsoportot is el tudjuk érni, akiknek igazán szükségük van a megelőző vizsgálatokra, tanácsadásra.
Az esemény abból a szempontból is nagyon hasznos, hogy egy helyen egyszerre több szűrést is biztosít. Azt tapasztaljuk, hogy manapság a legnagyobb gátló tényező az idő szűkössége. Sokszor inkább interneten keresgélnek az emberek betegségekkel kapcsolatban is, mert az gyorsabb, és könnyebben elérhető. Ugyanakkor ezeknek az információknak a hitelessége megkérdőjelezhető. Nagyon jó lenne a szakmai ellátás irányába terelni az embereket, hogy a szűréseken vegyenek részt, és szakmailag képzett egészségügyi dolgozóktól kapjanak megfelelő tájékoztatást panaszukkal, problémáikkal kapcsolatban.
 
A Richter Egészségváros rendezvények koncepciója kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, illetve családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy kilátogatnak az eseményre, de aktivitásukkal a helyi szakrendelőt is segítik (adománypont gyűjtése). Milyen hatással lehet ez a részvételre?
Itt a XVI. kerületben szerencsére nagyon sok a lokálpatrióta , aki büszke arra, hogy itt lakik, és tehet a közösségért. Ezt már több korábbi rendezvényen is tapasztaltuk. Bízom benne, hogy a Richter Egészségvárosra is sokan eljönnek, és élnek azzal a lehetőséggel, hogy tehetnek a helyi egészségügyi intézményért, a szakrendelőért és annak eszközparkjáért.
 
Az egész napos rendezvény végén a résztvevők aktivitásának és a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adomány minden alkalommal a helyi egészségügyi létesítmény célját segíti. Önök mire tervezik felhasználni az adományt?
Az utóbbi években egyre több diagnosztikai vizsgálatot, kezelést tudunk elvégezni a járóbeteg szakellátást biztosító rendelőkben is. Így ezekhez a vizsgálatokhoz a pácienseknek nem kell kórházban feküdniük , hanem járóbetegként , lakóhelyükhöz közel is elvégezhetőek. A hólyagtükrözés, amivel a hólyagdaganatokat lehet megelőzni is ilyen beavatkozás. Korábban a szakrendelőnknek volt egy flexibilis endoszkópja, amivel ezt fájdalommentesen el tudtuk végezni, de sajnos ez tönkrement, az összegyűlő adományból egy újat szeretnénk beszerezni.

Kommentek