A richter aranyanyu díj a nők megbecsülésének jelképe lett

Idén újabb kilenc nő részesült elismerésben.

 

Hogyan lehet úgy eredményt elérni a versenysportban, hogy a gyerekek lelke ne sérüljön és élmény maradjon számukra a sport? Miért játszik és kártyázik egy igazgatóhelyettes diákjaival? Mitől válik egy egyszerű gyógyszertár közösségi térré? Mi a szerepe egy vödör víznek a koraszülött babák életében? Hogyan válik egy édesanya élő inkubátorrá? Mit tesz egy körzeti nővér, hogy a betegei mindenhová kövessék őt, és mi kell ahhoz, hogy a reményt vesztett munkanélküliek újra boldog, önmagukért és egymásért küzdő, lelkes társaság legyenek?

Az idén már 6. alkalommal átadott Richter Aranyanyu Díj díjazottjai tudják a válaszokat. A díj alapítói, a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író ezeken a történeteken keresztül szeretnék láthatóvá tenni az oktatásban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozó nőket, akik sokszor a háttérben, minden elismerés nélkül végeznek felbecsülhetetlen értékű munkát. A Ridikül Magazin különdíjával együtt idén is kilenc nő vette át a Richter Aranyanyu Díjat a nők megbecsülésének ünnepén, a november 10-én tartott díjátadó gálán.

A négy kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai – Dobó Kata színésznő; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; és a „házigazdák”: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író – közösen választották ki. A programhoz idén műsorvezetőként Jakupcsek Gabriella is csatlakozott.

A LEGTÖBBEN AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓKRA SZAVAZTAK

A szavazók az orvosokat és az egészségügyi szakdolgozókat részesítették kitüntetett figyelemben. A kezdetektől vezette a listát és az orvosnőknek adott szavazatok 54%-át szerezte meg Dr. Rovács Melindaaz orvos kategória közönségdíjasa.

Az orvos kategóriában Dr. Schill Beáta neonatológus vehette át zsűri díjat. Beáta miközben az alig 50-60 dekás koraszülötteket segíti önálló életre képes csecsemőkké válni azon is dolgozik, hogy ebben a kétségbeesett helyzetben a gépek, műszerek ijesztő világában a szülők szülőkké válhassanak.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Garai Erzsébet a kiskunfélegyházi Dialízis Központ főápolója.

A zsűri díját Dr. Némethné Dr. Ignácz Andrea vette át, aki nem egy hagyományos patikát vezet, a nagykanizsai Király Gyógyszertár valóságos intézménnyé vált, egyfajta közösségi tér lett általa.

MOTIVÁLNI KÉPES PEDAGÓGUSOK ÉS SZOCIÁLIS SZAKEMBEREK

Mindkét díjazott pedagógus újszerű nevelési elveket vall, támaszt nyújtó, törődő, motiváló hozzáállásukkal elérik, hogy diákjaik kiegyensúlyozottabbá váljanak, és ne roppanjanak össze a magas elvárások súlya alatt sem.

pedagógus kategória közönségdíjazottja, Kovács Nikoletta hitvallása: Játszani, játszatni és játszani tanítani. A budapesti Kontyfa tanára mind a 600 „gyerekének” tudja nevét és a sokszor nehéz élettörténetét is.

A zsűri Zémann Erika vezetőedzőt díjazta. A ritmikus sportgimnasztikát oktató Erika vallja, hogy a versenysportban is csak motiválással és nem büntetéssel lehet valódi eredményeket elérni.

 
MÁSODSZOR ISMERI EL A DÍJ A SZOCIÁLIS TERÜLET SZAKEMBEREIT

Idén különösen lényeges a díjátadó napja, hiszen a szociális munka világnapját november 12-én ünnepeljük. A díj életében mérföldkőnek számított, mikor az alapítók úgy döntöttek, hogy a szociális területen dolgozókat is elismerik.

A Richter Aranyanyu Díj szociális területen dolgozó kategóriájának győztese Mester Gyöngyi munkavállalási tanácsadó lett. ő az, aki képes visszaadni a hozzá kerülő munkanélküli emberek önbecsülését, tenni akarását azzal, hogy hozzájuk méltó munkát talál számukra.

A zsűri választottja Tóthné Mikulás Veronika, a hajdúböszörményi idősek otthonának idősgondozója lett. Veronika harminc évig dolgozott gyártósoron majd úgy döntött, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni. Kevesen hittek benne, de ő keményen tanult, és megvalósította álmait.

Ridikül Magazin 2016-ben is különdíjat ajánlott fel, melyet Görög Athéna főszerkesztőtől a legtöbb jelölést kapó Mágoriné Sinka Eszter körzeti nővér vette át. Eszter nem ismer lehetetlent, ha a betegekről van szó. Munkája után még meglátogatja az idős pácienseit, bevásárol, főz nekik, vagy éppen kitakarít, ha arra van szükség.

Az Aranyanyuk történetei nem a díjak átvételével kezdődnek és nem is ott érnek véget. Évekkel ezelőtt ismerhettük meg egy mozgásképtelen csecsemő történetét, akit szülei a kórházban hagytak. Szabolcs Judit, aki 2013-ban volt díjazott, nemcsak gyógytornászként segítette őt, hanem befogadó családot is talált a babának. Ezt a lányt idén a gála díszvendégeként köszöntötték. ő Adámi Zsanett paralimpikon, aki negyedik helyezést ért el Rióban 100 méteres hátúszásban.

A különdíjakkal együtt az elmúlt hat év során összesen 46-an vehették át a Richter Aranyanyu Díjat munkájuk méltó elismeréseként.

Kommentek