Rasztovits Dávid, aki sikerre viszi a digitális (r)evolúciót

Míg egyesekhez (például szerzőnkhöz) néha mintha a huszonegyedik század vívmányai sem érnének el, addig mások, mint ez a fiatalember, már látják a huszonkettedikben rejlő lehetőségeket is. Ő az, aki ha kell, falat vakol vagy útra kel, hogy megvalósítsa a vízióit.

- A világ összeszűkült; kultúrák, társadalmak és világok között félúton élünk, én az otthont már nem egy helyhez kötöm, hanem egy érzéshez – állítja Dávid. Higgyünk neki.
Tizenhat éves korától külföldön szocializálódott, élt Németországban, Olaszország és Kanadában. Itthon öt éve kezdett ingatlanfejlesztéssel és turizmussal foglalkozni, amikor az Opera mögött elindították a LOL Boutique Hostelt társával, Megyeri Gáborral. - Háromszor csődbe mentünk közben, majd megoldottuk, megint elfogyott a pénzünk ismét megoldottuk. Volt, hogy nem jutott segédmunkásra, és magunk vakoltunk, vagy hordtuk az építési törmeléket. De elérkezett a pillanat, amikor elindultunk felfelé. Kiérdemeltük a Legjobb Design Hostel Budapesten elismerést is. A szálloda elindítása fordulópont volt az életemben, ekkor döntöttem úgy, hogy magam mögött hagyom az élsportolói karriert és új alapokra helyezem az életem. A sport által rengeteg tapasztalatot szereztem. Megtanított mit is jelent az alázat, a kitartás. Tanítványaimnak, a jövő vállalkozóinak szoktam mondani, hogy a tehetség egy dolog, az alázat, a kitartás, a „drive” az, ami igazán meghatározó. Ha tudjuk a célt, akkor megannyi pofon sem tántoríthat el. Az első sikerélmények kitartóvá tesznek, a további sikerek pedig meghozzák az étvágyat a fejlődésre.
 

 
Eldöntöm és ennyi?
- Csakis, minden fejben dől el. Olykor azt mondják ránk vizionáriusokra, akik egy digitális világ megalkotásán dolgozunk, hogy digitális forradalmárok vagyunk. Holott annyi csak a titok, hogy mindenki azzal kellene foglalkozzon, amihez ért, amire szenvedéllyel tud gondolni. A vízióhoz szakembereket, csapatot kell szervezni, és előfordul, hogy egy hétig nem megyek haza az irodából, vagy lemondok bizonyos dolgokról…Mert esetleg már látok valamit az alagút végén, amit mások még nem. Ez talán a különbség a teremtő, alkotó és a kifogásokat kereső emberek között. Álmodozókra ugyanúgy szükség van egyébként, mint jó munkavégző alkalmazottakra. Egyik sem létezhet a másik nélkül. Természetesen azért vállalkozunk, hogy pénzt keressünk, de talán ugyanennyire fontos az értékteremtés is. A digitális technológia egyik nagy előnye éppen az, hogy a költségoldal csökkentésével növelni tudjuk a profitot, ezzel hamarabb és hatékonyabban elérve a megtérülési pontot. Szükség van olyan emberekre, akik víziókban gondolkodnak. Akik olyan piaci résekre lelnek, amik eddig nem léteztek vagy rávilágítanak arra, ha valami nem állt össze az ökoszisztémában. A világ olyan, mint egy nagy puzzle, meg kell találni a megfelelő elemeket és tudni kell összeilleszteni őket. Az új és saját projektek mellett általában akkor találnak meg szervezetek vagy cégvezetők, amikor valamiért nem akar összeállni az elképzelés, az a bizonyos képlet, ami meghatározza a működésüket, vagy éppen a fejlődési dinamikájukat. Olyankor megnézem mik a gyenge pontok, mire nincsen szükség, valamint javaslatokat fogalmazok meg a fejlesztési oldalon. Időigényes folyamat, de úgy érzem, ha valamihez, ehhez tényleg van tehetségem.
 

 
Már-már zseni?
- Nem vagyok zseni, inkább kitartó és szorgalmas. Hiszek az alázatban és abban, ha fókuszáltak vagyunk és jó energiákat mozgósítunk, bármire képesek lehetünk. Van az ágyammal szemben egy nagy kreatív fal, mindig előttem vannak az oda felírt gondolatok, idézetek. Ez programozza az agyamat. Ha valamihez nem férek hozzá megkeresem, ha valamit nem tudok, megtanulom. Ez visz Suppan Marcival együtt előre minket. Hasonlóan gondolkozunk, közös tulajdonságunk a tanulás és tudás iránti kimeríthetetlen vágy. Amikor véleményformálóvá válunk, akkor adnak a szavunkra és ez már felelősség. Ez is egy kulcsszó. A hála mellett. Hálával tartozunk azoknak, akik tehetséget láttak bennünk és bíztattak, és felelősséggel lenni azok iránt, akiknek mi mutatunk utat. Mert az ő jövőjük a mi gondolatainkból is építkezik. Szerencsés vagyok, mert a korom miatt nekem hisznek a fiatalok. Amikor azt mondom, vállalkozóként arra is fel kell készülni, hogy lesz idő amikor nem lesz mit enni. Vagy amikor nagyon jól megy, és van már vagy harminc alkalmazottunk, nem csak értük, hanem a gyerekeikért is felelősek vagyunk. Kell egy-két mentor mindenkinek, aki figyelmezteti: lassabban, higgadtabban…Hiszek abban, hogy szükségünk van az idősebbek tapasztalatára, tudására. Ennek külföldön már jólműködő kultúrája van, angyalbefektetőknek, vagy angyalmentoroknak nevezik őket, úgy látom erre itthon is kezd igény mutatkozni. György Ádám zongoraművész barátom tanította, hogy egyedül gyorsan halad az ember, de igazán messzire csak másokkal együtt lehet eljutni. Nagyon fontos és meghatározó gondolat ez az életemben, ahogy Ádám élethez és az emberekhez való hozzáállása is. Talán tőle tanultam meg igazán, hogy sikeresnek lenni egy dolog, jó emberként élni valami sokkal több.
 

Másik kedves mottója George Moore-tól származik: „Az ember körbe utazza a világot, keresve azt, hogy mire vágyik, majd hazamegy és megtalálja.”
- Négy év alatt háromszor utaztam körbe a Földet. Dolgoztam amerikai, kanadai, olasz és magyar cégekkel. Utazásaim sora Ádám jóvoltából kezdődött, amikor szüleink ismeretsége kapcsán megtisztelt azzal, hogy eltölthettem pár napot a New York-i lakásában. Ekkor alapjaiban változott meg a világról alkotott képem. Röviddel ezután csatlakoztam hozzá egy angliai turnéra, majd az évek során ezt követte Szingapúr, Indonézia, Bali, Vietnam, Shanghai, New York és Vancouver. Nagy álmokkal sokan rendelkeznek. De arra már kevesen képesek, hogy este hullafáradtan munka után egy újabb projektbe kezdjenek például. A gyorsító sávra állva ki lehet kerülni az egész piacot. Hiszek abban, hogy értéket kell teremteni: egymásnak, a társadalomnak, önmagunknak. Ezért jó a vízió, mert azzal jobb és új világok születnek. Kertvárosban nőttem fel, a nyarakat Balatonakarattyán töltöttem, egész nap lábteniszeztem a parton. Nyár végére bronzbarna lett a bőröm, hófehér a hajam… Imádtam ezt, mégis többre vágytam, világot akartam látni. Nekem a folyamatos útonlét adja az inspirációt. Volt, hogy New Yorkban jött a megoldás az itteni kérdésekre, vagy tapasztaltam meg mi a különbség a kompromisszum és a konszenzus között. Világok között félúton találkoztam önmagammal, értettem meg azt, hogy a félelem, ha értjük és tudjuk használni, sokkal inkább pozitív, mintsem negatív energia.
 
 
Az én vesszőparipám a „nem véletlen véletlenek” és a jó energiák, fontosak?
- Megemlíteném az ismert helyzetgyakorlatot: az emberek többége, amikor meglát egy zárt ajtót, meg se próbálja kinyitni. Esetemben ez egy pozitív gátlástalanságot idéz elő. Ha vágyom valamire, azért teszek. Megpróbálom, ha nem jön össze, ismét megkísérlem és ha semmiképpen nem sikerül, más megoldást keresek. Vagy azon gondolkodom, hogyan válhatnék azzá, aki ezen az ajtón beléphet. Szerencse, bizalom és hit is kell. Ez utóbbiak pedig a külvilágtól érkeznek felénk: ugyanis szükségünk van azokra, akik hisznek bennünk és segítenek, és nekünk is azokra, akik hisznek nekünk s energiát kapnak ettől. Mindazok, akikkel kollektíven, közösségben építkezve haladunk előre. Vallom, hogy nem keresni, hanem megalkotni kell magunkat. A múltunkat ne akarjuk elfelejteni, de ne is emlegessük húsz évig, inkább tanuljunk belőle. A most számít. Az, hogy mit teszek ebben a pillanatban azért, hogy holnap ott legyek, ahol szeretnék lenni. S hogy hol leszek? Először érzem az életemben, hogy igazán harmóniában élek, nem csak tartok valami felé, hanem megtudom élni a pillanatot. Természetesen 27 évesen már vágyom egy útitársra, akivel felfedezhetem a világ még rejtett kincseit, akivel közös életet tudunk építeni. Hiszek benne, hogy egy férfi értékét a párja mosolya és boldogsága határozza meg, ezért kifejezett célom, hogy úgy éljünk majd, ahogy élni szeretnénk. Ehhez bátorság kell, sokan viszont megijednek a boldogságtól. A mai világban ritka, hogy az emberek lelki szinten is tudnak csatlakozni egymáshoz.
 

Mi a digitális turizmus lényege?
- Számomra a turizmus országimázs építés, kultúra…Turizmus a gasztronómiánk is. A turizmus által meghatározható országunk és nemzeti értékeink helye a világban. Interakció és vélemény. Élményalapú időtöltés. Tapasztalás. A turizmus a hazaszeretet egyik formája, nemzeti értékeink megőrzése és megbecsülése kiemelt feladatunk. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai fórumán fogalmaztam meg nemrég, a turizmus-szakmai vezetők előtt: a digitális turizmus egy integrált infokommunikációs, informatikai és digitális pénzügyi ökoszisztéma. Egy vállalkozás ugyanis csak komplex ökoszisztéma alapján tud jól működni. Aminek ugyanúgy része a tulajdonosi kör, a vezetőség, a pénzügy, a marketing, a szaktudás és a dolgozók maguk. A turizmus szektor ökoszisztémájának legnagyobb részét a kkv-k adják. Lehet bármennyire jó a stratégia vagy az eszközrendszer, nélkülük nem fog működni. Adhatunk például digitális tanácsadást valamennyi étteremnek, ha nincs megfelelő hálózatuk, és nem tudnak csatlakozni a felhőhöz vagy a digitális térhez. Ez tehát egy komplex mátrix, amiben elsődleges szerep jut az infokommunikációs szereplőknek, ők teremtik meg a digitális teret. Sanghajban ért az első ehhez kapcsolódó élmény, ahol öt napig nem találkoztam készpénzzel, elektromos riksán utaztam és WeChat Pay-el fizettünk. Ekkor köteleződtem el a digitális transzformáció megismerése iránt, éreztem, hogy rengeteg lehetőséget tartogat ez a terület.
 
A szülői jelenlét, mint befektetés…
- Az utazások során nem csak a világot, magunkat is megismerjük. Megtanuljuk mi tesz boldoggá, mi az, ami leginkább pihentet vagy éppen gyorsan formába hoz…Rendszert viszünk az életünkbe. Legutóbb, amikor a Vancouver-San Francisco-Szingapúr útvonalon, Ádám turnéjához csatlakoztam, tizenkilenc órát töltöttem egyhuzamban a levegőben. Az volt idén az egyik legjobb napom. Filmet néztem, olvastam, írtam. A rengeteg egyedülléthez alázat kell. Mindig van nálam két-három könyv, nem csak digitális formában – az egyensúlyteremtés érdekében. Persze, a digitális forradalom megtörtént, az új generációt, az 1-10 éveseket már C-generációnak (Connected, hipercsatlakozott) nevezhetjük. A gyerekeket tanítani kell, de a szülőket is: mit mutassanak meg a digitális térben elérhető világból, mihez legyen hozzáférése a kölyöknek. Mert már nem tehetünk úgy, hogy nincs digitális korszak, viszont tehetünk érte, hogy legyen egy jól működő digitális korszak. Mérnök apukámmal, aki jelenleg kereskedő, az esti sakkozások jelentették a tartalmasan együtt töltött időt. Ennek eredményeként országos bajnoki címig vittem tizennégy évesen. Édesanyám pedagógus, tőle az érzelmi intelligenciámat örököltem. Nekik, Ádámnak, valamint Balogh Balázsnak és Suppan Marcinak köszönhetem a legtöbbet. A családommal és a barátaimmal közösen megélt pillanatok és sikerek jelentik az igazi boldogságot. Meggyőződésem, kell a megfelelő intellektuális alap ahhoz, hogy önálló világképet tudjunk alkotni, egyéniségként érvényesülni. Eddigi egyik legkomolyabb tanulság számomra, hogy abból indulok ki, mit tesznek az emberek. Mondani bárki bármit tud. Hogy mit tesznek, az hitelesíti őket. Így értelemszerűen szakmailag sem lehet hiteles az, aki emberileg nem. Viszont aki még jó ember is ráadásul, ahhoz szívesen csatlakoznak üzletileg. Mert az üzlet is két EMBER között köttetik.
 


Rasztovits Dávid 1990-ben született Budapesten
Tanulmányait a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnáziumban, valamint az IBS Üzleti Főiskolán végezte, előbbiben előadóként is tevékenykedik.
Jelenleg több pozícióban vizionál, vezet és tanácsad: A FIVOSZ Turizmus Bizottság elnökeként kiemelt feladata a fiatal vállalkozói közösség előnyeinek megismertetése a már aktív vagy csak ambíciókkal rendelkező fiatal vállalkozókkal, tanácsokkal és előadásokkal segíti munkájukat. A Digitális Turizmus Zrt. Alapítója, a digitális turizmus úttörője.
A Lol Boutique Hostel társtulajdonosa.
Spritzzz: Ásványvíz, szörp jég, citromkarika – a nyári Vizes VB idején startolt saját találmányuk, az elektromos szörpautó, amely a hatalmas népszerűségnek hála jövőre külfüldi piacokra is eljut.
Társát Suppan Mártont választották idén Az Év Fiatal Vállalkozójává.

Kommentek