Népnevelő ökoanyu – interjú Saás Petrával, a Fruccola tulajdonosával

Egy őszi napon arra gondoltam, kipróbálom a helyet, amiről a barátnőm már annyit áradozott. Egy reggelizőhely, egy étterem, kellemes hangulat és még valami plusz- ezt éreztem, de a szendvics majszolgatása közben nem tudtam még megfogalmazni, mi is az a plusz pontosan. Aztán a következő nap egy teljesen más helyszínen, egy kedves hang ezzel szólított meg: te voltál tegnap a Fruccolában! Így kezdődött ismeretségünk Saás Petrával, a Fruccola tulajdonosával, aki beszélt környezettudatos szemléletéről, életfilozófiájáról. És kiderült, mi az a plusz.

Hogy tér át valaki az üvegművességből a vendéglátós szakmára?
Mindig is imádtam a szakmám, teljes szívből, szerelemből csináltam az üvegművességet. Az alkotás csúcsa volt számomra elkészíteni egy templomablakot vagy éppen egy Tiffany lámpát. Gondolj bele, amikor azt mondják, dolgozhatsz a Bazilikában, hatalmas elismerés! De 12 év után egyrészt elég lett, másrészt az építőipar recessziója miatt a megrendelések száma komolyan visszaesett. Kellett találnom valamit, amit ugyanolyan szívvel és lelkesedéssel tudok csinálni, ami hivatás, nem pusztán meló.
A szüleimnek már volt egy éttermük, szerettem ís emberek között lenni, így azt éreztem, ez jó irány lesz, érdemes nekem is belevágni.
 
De nem a szüleid éttermét vitted tovább, hanem alkottál valami újat, valami sajátot.
Fontos volt, hogy a saját elképzeléseim szerint tudjak haladni, különben a már említett szívet nem tudtam volna belerakni. Alapvető volt számomra, hogy ez ne csak egy üzleti vállalkozás legyen, hanem hogy hitelesen tudjam vezetni. Hitelesség pedig csak akkor működik részemről, ha ezt a közeget az én életszemléletem, felfogásom hatja át. Máshogy nem látom értelmét és nem is tudnám csinálni.
 
És mik ezek a sarkalatos pontok?
Elengedhetetlen az ételek jó minősége és választéka, de meghatározó szempontok a korai nyitás, jó kávé, klassz újságok, kellemes zene. Ma a Fruccola három helyen található meg, az első egységet 10 éve nyitottuk. Akkoriban nem voltak reggelizőhelyek, hiányoltam a salátát, jó minőségű szendvicseket, könnyű ebédet kínáló helyeket Budapesről, ez volt az indító rugója, hogy ezt az egészet elkezdtük. Viszont a kínálat kialakításában kezdetben voltak kihívások, akkortájt még találkoztam összevont szemöldökkel, hogy mégis mi az a gyömbér meg a köles? De nem akartam kizárólag sonkás-sajtos szendvicseket, azt bárki tud otthon csinálni. Kellett idő, sok-sok türelem, míg az emberek megismerkedtek a mi ízeinkkel és megszerették. A 10 év alatt persze sok víz lefolyt a Dunán, mi is változtattuk, ha valami nagyon nem ment, támaszkodtunk és támaszkodunk mai napig a vendégeink visszajelzéseire, javaslataira. De azért manapság már könnyebb, sok minden alapanyag, amiben mi úttörők voltunk, az mára elfogadott és közkedvelt lett.
 

 
Ami az étteremben szemet szúr azonnal, az a tágas tér és az élő növények. És van egy olyan érzése a betérőnek, hogy nyugalmat talál.
Ezek is a filozófiám része, bár gyors a kiszolgálás, mégis van idő lelassulni, bámulni ki az ablakon vagy beszélgetni. Reggel komolyzene szól, ez is segíti a kikapcsolódást, kiszakadást a rohanó világból. Növények pedig jelzik a természetközeliséget, amit már az említett alapanyagokkal is kívánunk hangsúlyozni.
 
Az étterem és Te magad is köztudottan környezettudatos vagy, teszel a fenntartható fejlődésért. Személy szerint ez Számodra miért jelentős? Mik a Te lépéseid ennek érdekében?
Lehet, hogy csak közhelyeket tudok elsütni, de azt gondolom, a mai nap emberisége kizsákmányoló életet folytat. Számomra viszont fontos, hogy a Földnek, ami otthont nyújt, vissza is adjak, nem várhatjuk el, hogy a Föld és a különböző tárgyak a végtelenségig szolgáljanak minket. Ráadásul van két gyerekem, őmiattuk is lényeges, hogy milyen környezetben élünk.
Amikor az első éttermünket megnyitottuk, akkor szembesültem azzal a rengeteg hulladékkal, amit termelünk. Műanyag mindenfelé, nem bírtam elnézni. Ma már kizárólag lebomló anyagokat használunk, az elviteles dobozaink mind környezetbarátok. Az elviteles leveses dobozra pedig egy hátrányos helyzetű gyermekek kiemelésével, művészeti oktatásával foglalkozó alapítvány patronáltjai festettek mintát. A megmaradt ételeinket nem dobjuk ki, igyekszünk hajléktalanok és rászorulók közt szétosztani. A tisztítószerek úgyszintén környezetbarátok, valamint újrahasznosított anyagokból készítünk dekorációt.
 


Akkor ezek szerint népnevelő ökoanyu vagy?
Nem tudom, hogy ez népnevelés e, de bízom benne, hogy ez a szemlélet, ahogy az éttermet is működtetjük, egyre inkább elterjed. Azt látom, hogy ez egy lassú folyamat, de nem adom fel. Folyamatosan szeretnénk az alapanyagok jelentős részét lecserélni bio árura a termékpalettán, javarészt feltörekvő, 20-as éveikben járó biogazdákkal dolgozunk együtt. Ők azok, akik rugalmasak, de ugyanakkor a szabályokat is betartják, értik, hogy mit szeretnénk és ők ebben maximálisan partnerek. Kölcsönösen segítjük egymást, mi a stabil megrendeléseinkkel, ők a megbízható, minőségi termékeikkel.
 
Hogy látod magad 10 év múlva?
Jaj, hát nehezet kérdezel. Férjemmel együtt vezetjük a Fruccolákat, folyamatosan újítunk, fejlesztünk, igyekszem minél jobb és élhetőbb környezetet teremteni a gyermekeimnek. Boldog leszek, boldog vagyok.

Kommentek