Micheller Myrtill különleges hangja mindenkit elvarázsol

Micheller Myrtill csodás énekesnő, gyönyörűen képzett tiszta hangja és a mögötte álló zenészek együttese minden általa képviselt zenei stílusban a legmagasabb színvonalon nyújt szórakozást és élményt.

Az Utadon.hu interjúja következik.
 
A jazz, bár még mindig szűkebb rétegnek vonzó, egyre több érdeklődőt tud bevonni, s aki egyszer ráérez ennek a műfajnak az improvizatív, játékos hangvételére, annak örök szerelemmé válik, mert olyan húrokat pendít meg legbelül, amelyek a legintimebb belső világunk talán még saját magunknak is ismeretlen részeit képes megrezegtetni. És ettől bizony mosollyá válik az arcunk, eltűnnek a stresszes hétköznapok okozta ráncok és hacsak pár órára is, de megélhetővé válik belső szabadságunk.
 
Nos, ilyen Myrtillt hallgatni, aki ismeri, tudja, otthonosan mozog a swing, a francia sanzon és a jazz világában, ám azt talán kevesebben tudják, hogy egészen különös zenei házasságot talált ki, melynek a MOM Kulturális Központ ad otthont június 5-én.
 
Erről a különleges koncertről és lemezről beszélgettünk Myrtill-lel, olvassátok szeretettel.
 
– A magyar népdal az a műfaj, melyet minden magyar ember ismer, korosztálytól függetlenül. Ezen nőttünk fel, és ezen nő fel az összes generáció, tehát egy olyan közösségi élmény ma Magyarországon, mely szinte egyedülálló módon mindenkinek ismerős. Te egy nagyon merészet álmodtál, magyar népdalok átiratait énekled hamisítatlan jazz-es hangzásban.
– Én a zenei pályámat a jazz-zel kezdtem, ami egy amerikai gyökerű zene, angolul tanultuk az első kompozíciókat, franciául énekelem a sanzonokat vagy gyakran a swinget is, de magyarul nagyon ritkán tudok előadni, mert nem olyan egyszerű a jazz-t megjeleníteni magyar nyelven. Innen jött az érzés, hogy valamit szeretnék a gyökereimmel kezdeni, hiszen valóban a magyar népdalokon nőttünk fel és nagyon szeretem őket énekelni. Szerettem volna összehozni ezt azzal a zenei stílussal, amiben én hiteles és gyakorlott
vagyok.
Sikerült egy olyan zenekari összeállítást életre hívnom, akik így, ebben a formációban együtt még nem játszottak, de mindenki a maga hangszerén magas kvalitású zenész, jazz versenyek dobogós helyezettjei, szóval egy nagyon exkluzív gárda, ha mondhatom így. Ez persze nehezíti is a koncert
egyeztetéseket, ritkábban tudunk így együtt fellépni, úgyhogy ez a formáció inkább nagykoncerteken hallható.
Balogh Zoltán zongorázik, a hangszerelések nagy részét is ő végezte illetve Pintér Tibor, aki gitározik a zenekarban. Ők ketten segítették kialakítani ennek a zenének a harmonikus és egyszerre különleges
hangzását. Bőgőn Fonay Tibor, dobon Kaszás Péter, aki Al di Meola zenekarában is játszik, szóval tényleg nagyon színes a társaság, rengeteg tapasztalattal és tudással. Cserta Balázs, mint vendégzenész, furulyával és tárogatóval az autentikus hangzást viszi ebbe a számomra is egyedi
hangzású zenébe.
 


– Azért tegyük hozzá, senki se várja azt, hogy te most egy népi énekessé váltál és ezekre a feldolgozásokra sem szabad szerintem úgy tekinteni, mint egy autentikus népi hangzásra. Ez egy valóban unikális történet, nem szabad szigorú összehasonlításokat végezni.
– Szerintem is, jazz muzsikaként vagy improvizatív zeneként kell rá tekinteni, miközben ismerős dallamokat is felfedez az ember. Nem is volt célom, hogy elkezdjem a népi éneklést kigyakorolni, hiszen ebben nem is lennék hiteles. De minden dal közel áll hozzám, és kifejezetten olyan témájú dalokat keresgéltem, amelyeket ha ma elénekelek, akkor az én számból is egy létező történet tud akár lenni. Szerelemről, bánatról, utazásról, bármiről. Emiatt nekem, ez a saját történetem is, benne van az én életem
egy szelete is, ezért azt gondolom az én dolgom az, hogy ezeket a dalokat érzelmileg közvetítsem, és akkor lesz igazán a sajátom. Hogy ez tetszik-e, az szubjektív, el kell döntse a hallgató.
 
– A lemezen található számokon kívül még olyan zeneszámok is lesznek, melyek a tavalyi lemezbemutató koncerten már hallhatóak voltak.
– Igen, a tavalyi lemezbemutató hanganyagát lehet már a videomegosztó csatornán látni, ezzel az anyaggal lehet majd ezen a koncerten is találkozni. De nagyon sokan elmondják, hogy a jazz zene élőben az igazi, ez nem egy közhely. Ami a koncerten történik, az soha nem egyforma. A hangulat, az egymásra való reagálások, azok a spontán pillanatok, azok annyira egyedivé tesznek minden koncertet, hogy én is azt gondolom, élőben élvezve mindig nagyon új élményt tud adni. A közönséggel való kapcsolat teszi a koncerteket soha meg nem ismételhető eseménnyé.
 
– Vajon mit szólna ehhez az anyaghoz a külföldi közönség?
– Ezzel az anyaggal nekem célom van, úgy gondolom, hogy nagyon nemzetközi a megszólalása ennek a zenének, még akkor is, ha lehet, hogy külföldön ezekből a szövegekből senki nem ért semmit, de érzelmileg nagyon is meg lehet tölteni ezeket a dalokat. De egy külföldi turné előkészítése hosszas előkészítést igényel, úgyhogy ez még szervezés alatt van.
 
– A június 5-i nagy koncerten kívül hol lehet titeket élőben hallgatni?
– Ezzel a zenei anyaggal sehol, de rendszeresen fellépünk Pintér Tiborral a Voice&Guitar-ral, inkább populárisabb repertoárral, jazz örökzöldektől kezdve sok popdallal együtt, amely a közönségnek ismertebb, könnyebben emészthető zene. De nagyon érdekes, ahogy egy szál gitárral Tibor betölt egy egész zenekari funkciót. Ez egy másfajta lehetőség, két ember sokkal intimebb egymásra reagálása, nagyon izgalmas. Havonta játszunk a Budapest Jazz Club-ban jó régóta teltházzal, illetve van a Swinguistique, ahol többnyire franciául éneklek gipsy swing zenét zenekarral, ezzel a repertoárral pedig egy új klubban, a Premier Kultcaféban szoktunk fellépni.
 
Nagyon sok sikert kívánunk a koncertekhez és a fellépésekhez, nagyon várjuk a június 5-i koncertet a MOM Kult-ban és ajánljuk a kedves közönségnek, ne hagyják ki, hiszen ezzel a különleges zenei anyaggal ritkán találkozhatnak Myrtill fellépésein.
 
Szívesen nyernétek jegyet Micheller Myrtill Inspired by folksongs nagykoncertjére?
Katt az Utadon.hu oldalára:
http://utadon.hu/interju-micheller-myrtill-enekesnovel

Kommentek