Csak annyi történt, hogy ettél és máris stresszes vagy – interjú Krishna Kumarral

Nem létezik 21. századi ember, aki ne lenne képben néhány spirituális irányzattal kapcsolatban, ne ismerné az asztrológiai jegyét, ne tudna pár dolgot az egészséges életmódról, olykor ne veszne el a módszerek széles választékában, és ne kutatna új módszerek után. Mert vannak utak, amelyek életünk egyes szakaszaiban járhatók, később viszont már sehová sem vezetnek, ezért mindig meg kell találnunk a céljainkat támogató új irányokat. Krishna Kumar, a Brahmayurveda szalon ajurvédikus orvosa ennek a keresésnek a jegyében avatott be a 6000 éves gyógyító módszer rejtelmeibe.

–Mi az ajurvédikus gyógyítás lényege? 
–Míg az európai orvoslás a betegséget gyógyítja, az ajurvéda a dolgok gyökerét tárja fel. Filozófiánk lényege, hogy a problémákat a keletkezési helyükön kezeljük, így lesz biztos a gyógyulás. Az ajurvédikus módszer három típusba sorolja az embert: vata, pitta és kapha (azaz a levegő, a tűz és a víz) csoportokba. Mindenkinek már a születésekor eldől, hogy melyikbe tartozik, ám az életünk folyamán bennünket ért negatív hatások – a napi gondok okozta stressz, az időjárás megpróbáltatásai vagy az egészségtelen táplálkozás romboló befolyása – mind-mind befolyásolják ezt az eredendő adottságot, kibillentenek az egyensúlyunkból, és megbetegszünk. 
 
–Hogyan diagnosztizál az ajurvédikus gyógyító? 
–A pulzus üteméből állapítja meg, melyik típusba tartozik a páciens, merrefelé billent ki az egyensúlya, és milyen életmód változtatásra van szüksége ahhoz, hogy visszaálljon a test egészséges, természetes állapota. 
 
–Meggyógyulhatunk-e bármiből csupán egészséges táplálkozással? Elég-e ennyi ahhoz, hogy egész életünkben egészségesek legyünk? 
–Bármilyen furcsán hangzik: igen!
 
–Hogyan lehetséges pusztán egészséges táplálkozással meggyógyulni, csupán a testre történő behatással, mikor azon kívül a gondolataink, az érzéseink is mi vagyunk? Valóban csak a testünktől függ, hogy egészségesek vagyunk vagy megbetegszünk?
–Az ajurvéda szerint kétfajta pusztító erő létezik: a mentális és a testi méreg. A testi méreg, amit a rossz táplálkozással vihetünk be, önmagában mentális mérget is képes létrehozni. A mentális méreg az, amit az ember lelkileg nem tud megemészteni. Az a méreganyag, ami ilyenkor keletkezik, nem csak a gyomorba fészkeli be magát (ami spirituálisan az érzelmek helye), hanem minden egyes sejtünkbe. Egészen pontosan odaragad, így a sejtek nem tudnak regenerálódni, ami az idegrendszer zavarához vezet, ez pedig a mai stresszes világban kiszolgáltatottá és sérülékennyé tesz minket a betegségek iránt, s az életünk kezelhetetlenné válik. Azt figyeltem meg, hogy itt az emberek úgy 40 éves korukig azt esznek, amihez kedvük van, úgy élnek ahogyan épp nekik tetszik aztán, amikor a sok méreganyagba belebetegednek, vadul diétázni kezdenek, csakhogy a dolog úgy nem működik. 
 
–Miért nem? 
–Mondok egy példát. Veszel egy új BMW-t, egy benzines autót, és véletlenül beletöltesz pár liter dízelt utána már hiába adsz neki benzint, amíg a dízel ott a tankjában, az autó nem működik. Ugyanez van a testtel. Ha a tested tele van méreganyaggal, hiába kezdesz el diétázni, jógázni, nem történik semmi. Itt tud segíteni az ajurvéda: a méreganyagok eltávolításával helyreállítja a test működését. 
 
–Hogy tud az ajurvéda sejtszinten tisztítani? 
–Az ajurvédikus tisztítás három részből áll. Az első a Poorwa Karma, ez az előkészítő rész a test olajozása és a szaunázás. Masszírozás közben a sejtek felszívják a gyógyolajokat - illetve belsőleg is adunk gyógynövényeket - ezek együttesen lazítják ki a sejtbe ragadt káros anyagokat. Hasonlóképpen működik, mint amikor az ujjunkra szorult gyűrűt olajozzuk meg, hogy elmozdulhasson. Ez történik a sejtekkel is, amikor napokon át olajokkal lazítjuk, masszírozzuk a testet: a ragacsos anyag végre elmozdul. A masszázzsal és a szaunával aktivizáljuk a vérkeringést, visszavezetjük az összes méreganyagot a gyomorba, a bélrendszerbe. Ezt követően jön a második rész, a Pradhan Karma, vagyis ezek kivezetése. Pácienstől függően hashajtással, hánytatással, beöntéssel, orrtisztítással vagy pióca kezeléssel történik ez a fázis. A tisztítás minden esetben hosszú előkészítést igényel. Hét-kilenc napon át készítjük fel a testet a méregtelenítésre, akkorra lazul minden mozdíthatóvá. A harmadik rész a Paschat Karma, ide tartozik a gyógynövényes kezelés, a speciális étrend és egy új, egészséges életvitel. 
 
–Aki ajurvédikusan táplálkozik annak már sportolnia sem kell, anélkül is tökéletesen működik a teste? 
–Az ajurvéda a jógával együtt működik, rajtuk kívül azonban tényleg nincs szükség másra. Indiában az emberek reggel elvégeznek pár napüdvözletet, ez úgy negyedóra, néhány légzőgyakorlatot, egészségesen táplálkoznak, és ettől jól érzik magukat. Mikor az európai emberek próbálják a keleti orvoslást használni ott hibáznak, hogy nem veszik figyelembe az európai embernek nem közege az indiai életmód. Mert bár a világon mindenkinek ugyanazok a testrészei, szív, máj stb. mégis minden test másképp működik. Sok éven át kutattam hogyan tudom az itteni embereket helyi ételekkel meggyógyítani, és olyan rendszert alkottam, ami a magyaroknál működik. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy eljön hozzám valaki diagnózist kér, utána pedig úgy dönt, Indiában kezelteti magát, mert az olcsóbb és kalandosabb. Aztán visszajön, megnézem a pulzusát, és érzem, hogy az a sok méreganyag még mindig ott van a testében. A természetet nem lehet becsapni: mindenki csak abban a környezetben gyógyul, ahová született.
 


–Mi a helyzet az európai emberek számára kitalált diétákkal? 
–Nagyon divatosak, de nem működnek. Arra biztatnak, hogy egyél nyers ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, mert tele vannak vitaminnal, de nem követik az évszakok változását. A természet rendje szerint míg nyáron természetes, és könnyen elérhető a friss zöldség és gyümölcs – ilyenkor kell bőségesen enni belőlük nyersen – télen mindent melegen kell fogyasztanunk, hogy melegen tartsuk a testünket. Nem külföldről hozott zöldséget, gyümölcsöt kell enni, ami a kinti hideg hatását tovább erősíti belülről, így tönkretéve a testet. Az élet természetes folyására kell hagyatkozni a mesterségesen elérhető ételek helyett. A rossz étrend és a hibás elképzelések következtében naponta jönnek hozzám emberek, mert a szuper diétától rosszul lettek. Először jobban érzik magukat tőle, azt hiszik, csoda történt, csakhogy egy idő után új betegségek jelennek meg az életükben. 
 
–Mi a helyzet a pánikbetegséggel, a szorongásos problémákkal?
–Ezeket a túlsúlyba került levegőelem okozza. Hatására az idegrendszer nem tud regenerálódni, az ember szorongani kezd, jön a stressz, a pánik, a depresszió. Ilyenkor kezdünk olyan dolgokon aggódni, amik nem is léteznek. Fölöslegesen pörög az elménk olyasmiken, amik meg sem történnek. Bepánikolunk, kutatni kezdjük az idegességünk okát az interneten, félünk, mert szapora a szívverésünk, az egész egy öngerjesztő folyamattá válik, amiből nincs kiszállás. A hozzánk járó pánikbetegek teljesen meggyógyulnak a vata elem kontrollálásával. Ha tiszta a testünk, tiszták a sejtjeink, más emberként is kezdünk élni. Erre az egyik legjobb példa egy gazdag orosz betegem, aki maga is orvos. Több egészségügyi problémája is volt, mikor hozzám érkezett. A teste elsavasodott, refluxszal, magas vérnyomással és állandó idegességgel küszködött. A kúrája után teljesen meggyógyult, hazament, aztán két hónap múlva jelentkezett, hogy küld repülőjegyet, csak menjek ki hozzá és gyógyítsam meg a körülötte élőket. El is mentem. A felesége másnap odajött hozzám, és arra kért, mondjam meg, milyen komoly betegsége van a férjének. Semmi baja, feleltem. A következő nap megint megkérdezte, hogy mi a baja a férjének. Megint csak azt mondhattam, hogy teljesen egészséges. - De akkor miért változott meg ennyire? – faggatott tovább. - Azelőtt mindig rosszkedvű volt, sokat kiabált, semmi sem felelt meg neki, képtelenség volt szót érteni vele. Mióta meggyógyítottad, nyugodt, családszerető ember... – Annyi történt - feleltem, hogy kiengedtük a testéből a sok savat, s ettől helyreállt a harmónia, egy tiszta test pedig nyugodtan reagál az életre. Ha az ember teste tele van méreggel mindent túlreagál, elefántot csinál a bolhából. Mikor a test feszültsége elmúlik, nincs fájdalma, s a sejtek regenerálódtak, az ember kedélye is helyreáll. 
 
–Mi, magyarok hol rontjuk el a táplálkozásunkat, hogy ilyen stresszesek vagyunk? 
–A magyar konyhában viszonylag kevés a lúgos étel. A legtöbben a húst hússal eszik, vagy savanyúsággal fogyasztanak, ettől pedig a testük elsavasodik, ami a levegőelem hatását erősíti, és feszültté tesz. Hozzáadódnak a környezeti ártalmak, a sok stressz is. Változtatni kellene, de le kell szögeznem: nem önmagában a hús a probléma. Ha hetente csak egyszer-kétszer, mondjuk hétvégén eszünk húst, az rendben van, de napi szinten már árt a szervezetnek. A rendszer a hibás, azon kellene változtatni. 
 


–Mi a helyzet a nők problémáival, például a meddőséggel?
–Több oka is van, de általában ez is a fent említett egyensúly elvesztésére vezethető vissza. Mi 98%-ban gyógyítjuk, kezelés után a szülésig elvezetjük a nőket, aztán megtanítjuk, hogy kell a gyerekekkel bánni, például hogyan kell olajozni a babákat. A megfelelő olajos masszázstól ugyanis megnyugszanak és reggelig alszanak. A kiegyensúlyozott csecsemőkornak pedig fontos szerepe van az egészséges lelki fejlődésben, ez a boldog élet alapja. 
 
–Kik jönnek hozzád, és kiknek ajánlható, hogy látogassanak el ide? 
–Nem csak betegek jönnek, egészséges emberek is kérnek segítséget, hogy szinten tartsák magukat. Gyakran hoznak gyerekeket is, hogy segítsek, találjuk meg a számukra legjobb kezelési módot. 
 
–Mi az, amit az ember diagnosztika nélkül is megtehet a maga egészségéért? 
–Nagyon fontos az olaj, mert a vata, a levegő elem tudja leginkább elrontani a másik két típust. Ebben az országban sajnos nem olajozzák magukat az emberek, pedig tusolás előtt szükség volna rá. Két-három hét után már érezni a hatását, sokkal nyugodtabb lesz tőle az ember. Típustól függetlenül mindenkinek nagyon ajánlom, éppúgy ahogy a gyógynövényes teák fogyasztását is.
 
–Hogy kerültél Indiából Magyarországra? 
–Egy orvos hozott ide úgy 12-13 éve. Semmit sem tudtam Magyarországról, eleinte nehéz volt megszokni ezt a kultúrát és a nyugati gondolkodásmódot. Ráadásul Delhiből érkeztem, 30 fokos melegből, mikor itt mínusz 10 fok volt, alkalmazkodnom kellett az itteni éghajlathoz.
Az ételek is különböztek a megszokottaktól. A fűszeres indiai konyhán nőttem fel, számomra ismeretlen ételekkel kellett megismerkednem. A krumpli-pürét például kezdetben íztelennek találtam, de idővel megkedveltem, ahogy sok más magyar ételt is. A gyökereimet persze nem tagadhatom le, így ha szükségét érzem becsempészek az ételekbe némi indiai fűszert. 
Évekbe telt, míg megismertem a helyi szokásokat, és megértettem az itt élő embereket. Számomra a stressz ismeretlen fogalom volt. Míg keleten a stressz egy új lehetőség forrása, a nyugati ember csak a problémát látja benne. Tudatos életmóddal ezen könnyen lehet változtatni. Amikor szükségét érzem az indiai tanítóimtól tanult védikus tudás alapjait használva is segítek a betegeimnek, hasznos tanácsokkal látom el őket, keleti módszereket ajánlva, hogy képesek legyenek helyreállítani az egyensúlyt az életükben. 
 
–Milyen érzés itt élni? 
–Nagyon szeretek itt lenni. Az ország csodaszép, sosem láttam hozzá hasonlót! Mehettem volna máshova is, de én itt akartam maradni. Nagyon hálás vagyok Magyarországnak és az itteni embereknek mindazért, amit kaptam. Úgy érzem, engem itt szeretnek. Van, aki például saját termesztésű zöldséget, paprikát hozott ajándékba, ez nekem nagy dolog, mert azt jelenti, hogy gondol rám, fontos vagyok neki és nekem ez boldogság!
 
Agatha Seymour

Kommentek